Νήσος Χαϊνάν, η Φλόριντα της Κίνας

Νήσος Χαϊνάν, η Φλόριντα της Κίνας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και oι παραλίες με τη λευκή άμμο και τα πεντάστερα διεθνή ξενοδοχεία αποτελούν τον κύριο λόγο για τους εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους συνταξιούχους που κατεβαίνουν στην τροπική πόλη κάθε χρόνο, ο χορός στην αποβάθρα είναι ο πραγματικός πόλος έλξης.

Πρόσφατα, μια ζεστή ημέρα που τα φοινικόδεντρα λύγιζαν στο φύσημα του ανέμου στην αποβάθρα, οι γκριζομάλληδες χορευτές έκαναν τις βόλτες τους. Συνταξιούχοι ντυμένοι με χαβανέζικα πουκάμισα και γυναίκες με σαγιονάρες και λουλουδιαστές φούστες κάθονταν στα αναπηρικά αμαξίδια και στις διπλωτές πολυθρόνες και κουτσομπόλευαν παίζοντας χαρτιά. Λίγο μακρύτερα, οι τραγουδιστές τραγουδούσαν αγαπημένες μαοϊκές επιτυχίες στους ρυθμούς του καραόκε. Σχεδόν κάθε γωνιά της αποβάθρας είχε καταληφθεί από τους ηλικιωμένους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον παγωμένο χειμώνα του Βορρά. Εδώ, στην παράκτια πόλη στη νήσο Χαϊνάν, στο νοτιότατο άκρο της Κίνας, βρίσκεται ο χειμωνιάτικος παράδεισός τους.

«Προφανώς λατρεύουμε αυτό το μέρος», λέει η Σου Γιαν, 70 ετών, με περμανάντ βαμμένο μαλλί και μεγάλα γυαλιά, καθώς κάθεται κάτω από ένα φοινικόδεντρο κοντά στους χορευτές. Δίπλα της στη ρoζ πετσέτα κάθεται ο σύντροφός της, ένα λευκό σκυλάκι τσιουάουα χωρίς δόντια, που το λένε Μάο Μάο και το οποίο έθαβε τη μουσούδα του σε ένα βουνό από λουκάνικα. Κάθε χειμώνα, για τα τελευταία 13 χρόνια, η Σου, η οποία εργαζόταν για μια αεροπορική εταιρεία, και ο Μάο Μάο εγκατέλειπαν το παγωμένο σπίτι τους στη βορειοανατολική πόλη Χαρμπίν προκειμένου να έρθουν στη Σάνια.

Οπως η κυρία Σου, οι περισσότεροι από τους 400.000 που φτάνουν στη Σάνια κάθε χρόνο έρχονται από τα βορειοανατολικά της Κίνας. Ο πληθυσμός της Κίνας γερνάει όλο και περισσότερο. Οι Κινέζοι, το ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού, θα ξεπεράσουν τα 65 χρόνια της ηλικίας. Η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, αλλά και των οικονομικών συνθηκών, επέτρεψε στους ηλικιωμένους αυτούς να χαρούν τη ζωή μετά τη συνταξιοδότηση με έναν τρόπο που στην πραγματικότητα θα ήταν αδιανόητος για τη γενιά των γονέων τους.

«Η ζωή μετά τη συνταξιοδότηση είναι καλύτερη από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε», λέει ο Σενγκ Σενγκμίν, 67 ετών, κατασκευαστής από το Πεκίνο.

Τη χρονιά που πέρασε ο Σενγκ ακολούθησε τους υπόλοιπους ηλικιωμένους που ρίζωσαν εδώ και αγόρασε ένα διαμέρισμα στην πόλη έναντι 272.000 δολαρίων. Επειτα από πολλά χρόνια ζωής στο Πεκίνο, όπως τονίζει ο Σενγκ, «η ρύπανση, οι μετανάστες και το κρύο» είχαν κάνει την πόλη ανυπόφορη. «Οταν πάρεις τη σύνταξή σου και έχεις μαζέψει αρκετά χρήματα, δεν θέλεις να γυρίσεις και να ζεις στις μεγάλες πόλεις», λέει ο Σενγκ πίνοντας τσάι από ένα θερμός, σύνηθες αξεσουάρ για πολλούς ηλικιωμένους Κινέζους.

Το γεγονός ότι πολλοί Κινέζοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προκειμένου να φτάσουν σε αυτή την τουριστική Μέκκα είναι παράδοξο για μια κοινωνία όπου τα παιδιά αναμένεται να φροντίσουν κάποια στιγμή τους γονείς τους. Αλλά υπάρχει έντονη η ανησυχία πως οι ευθύνες μπορεί να είναι υπερβολικές για μια γενιά από μοναχοπαίδια που παρήχθη από τις πολιτικές τού «ενός παιδιού». Ετσι, πολλοί ηλικιωμένοι προσπαθούν να διασώσουν τα παιδιά τους από αυτό το βάρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή