Κεραμέως για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας: Αστοχία ή σκοπιμότητα;

Κεραμέως για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας: Αστοχία ή σκοπιμότητα;

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστοχία ή σκοπιμότητα; Αυτό ρωτά η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον Προϋπολογισμό του για το 2018. Το θέμα ξεκίνησε όταν η κ. Κεραμέως στην ομιλία της στην Βουλή  εστίασε στην αύξηση κατά 548% για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (πιστώσεις κατά ειδικό φορέα, στον κωδικό αριθμό 170), που εμφανίζει ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας για το 2018. Το υπουργείο υποστήριξε ότι «λανθασμένα, συγκρίνει το ποσό των 12.394.000 ευρώ (προϋπολογισμός 2018) με το 1.913.000 ευρώ που αναφέρεται ξεκάθαρα στον πίνακα του Προϋπολογισμού ως ποσό  “Διαμόρφωσης 2017”».

Σήμερα η κ. Κεραμέως ανέφερε: «Απαντώντας σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιτιθέμενο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε εμένα προσωπικά, έκανε λόγο για λανθασμένες συγκρίσεις στα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 2018, δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο διδακτικό τόνο, αλλά θα παραθέσουμε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία. Το ίδιο όφειλε να έχει πράξει το αρμόδιο Υπουργείο, όταν χθες «υψηλόβαθμες πηγές του Υπουργείου Παιδείας» αναφέρθηκαν, στην «Καθημερινή», στο ποσό των 1.913.402 ευρώ ως «το υπόλοιπο του 2017», καθώς και η τέως Αν. Υπουργός Παιδείας, κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σε σημερινή της τηλεοπτική εμφάνιση αποκάλεσε τη «Διαμόρφωση 2017» ως «αυτό που έχει περισσέψει και μεταφέρεται».

Το Υπουργείο, αν μη τι άλλο, έπρεπε να γνωρίζει ότι στη στήλη «Διαμόρφωση» αναγράφεται το ποσό που έχει δεσμευθεί και που τελικά εκτιμάται ότι θα «κλείσει» φέτος για αυτό τον σκοπό, και δεν αναγράφονται μεταφερόμενα υπόλοιπα. Αν επρόκειτο για μεταφερόμενα υπόλοιπα, τότε η χώρα θα είχε λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 6/12/2017, όπως αυτά είναι δημόσια αναρτημένα στον ιστότοπό του και παρατίθενται παρακάτω, για τις «Εισιτήριες εξετάσεις στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση» (ειδικός φορέας 170), το προϋπολογισθέν ποσό για το 2017 έχει εν τέλει διαμορφωθεί στα 1.913.402 ευρώ. Ομοίως, για το 2016, το αντίστοιχο ποσό για τον ειδικό φορέα 170 ανήλθε σε 1.936.709 ευρώ. Εφόσον, λοιπόν, τις δύο τελευταίες χρονιές αξιοποιήθηκαν περίπου 1,9 εκατομμύρια ευρώ από τον ειδικό αυτό κωδικό για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, προς τι ο Προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει 12.394.000 ευρώ για τον ειδικό αυτό κωδικό; Πρόκειται για αστοχία ή για σκοπιμότητα;»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή