Οριακή… νίκη για το ντονέρ κεμπάμπ στην Ευρωβουλή

Οριακή… νίκη για το ντονέρ κεμπάμπ στην Ευρωβουλή

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μόλις τρεις ψήφους δεν πέρασε η απαγόρευση του ντονέρ κεμπάμπ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπέρ της απαγόρευσης ψήφισαν 373 ευρωβουλευτές, κατά ετάχθησαν 272 ενώ υπήρξαν και 30 αποχές, αλλά για να περάσει η απαγόρευση χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 376 ψήφων.

Η εισηγούμενη απαγόρευση βεβαίως δεν αφορά βεβείως αυτό καθ’ αυτό το κεμπάμπ, αλλά το φωσφορικό άλας, ένα πρόσθετο που θεωρείται απαραίτητο στην κρεατοβιομηχανία για την παραγωγή του συγκεκριμένου εδέσματος.

Η απόφαση αναμενόταν με ενδιαφέρον από την κρεατοβιομηχανία, η οποία υποστηρίζει ότι το φωσφορικό άλας είναι απαραίτητο για να διατηρείται το κατεψυγμένο κρέας, χυμώδες, τρυφερό και νόστιμο όταν πρόκειται να καταναλωθεί.

Σημαντική μερίδα της επιστημονικής κοινότητας έχει πάντως υποστηρίξει ότι το φωσφορικό άλας συνιστά κίνδυνο για την υγεία και είναι ύποπτο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

«Σώσαμε το κεμπάμπ μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν ποτέ αποδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις του φωσφορικού άλατος στην υγεία.

Από την πλευρά τους Σοσιαλιστές και Πράσινοι που ηγήθηκαν της εκστρατείας για την απαγόρευση του συγκεκριμένου προσθέτου μίλησαν για «μέρα θλίψης για τα δικαιώματα των καταναλωτών».

ΠΗΓΗ: AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή