Το παρασκήνιο της υπόθεσης με την θυγατρική της Cosco στον Πειραιά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το παρασκήνιο της υπόθεσης με την θυγατρική της Cosco στον Πειραιά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό της τάξης του 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ήδη καταβληθεί από την Cosco στο ελληνικό Δημόσιο μετά από σχετική απόφαση περί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης στην κινεζική εταιρεία για την επένδυση στον ΟΛΠ το 2009, αφορά η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την απόφαση του αυτή το γενικό δικαστήριο της ΕΕ απορρίπτει αίτηση ακύρωσης την οποία υπέβαλε το ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης της Επιτροπής.

Κατά της αποφάσεως του δικαστηρίου μπορεί να ασκηθεί νέα αίτηση αναίρεσης, περιοριζόμενη σε νομικά ζητήματα, ενώπιον του δικαστηρίου, εντός δύο μηνών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό πιθανότατα θα πράξει το ελληνικό δημόσιο καθώς ρυθμίσεις όπως αυτές που αφορούν στην Cosco έχουν γίνει σε πολλές παραχωρήσεις στην Ελλάδα. Κύκλοι της Cosco στον Πειραιά αναφέρουν στην «Κ» πως εκτιμούν ότι το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει την προσπάθεια αναίρεσης που ξεκίνησε με την πρώτη προσφυγή.

Η απόφαση της 23ης Μαρτίου του 2015 της Επιτροπής (2015/1827) είχε κρίνει τα ακόλουθα μέτρα κρατικής ενίσχυσης προς όφελος τςη θυγατρικής της Cosco στον Πειραιά, ΣΕΠ ΑΕ, ως μη συμβατά  με την εσωτερική αγορά: απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων μέχρι την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του προβλήτα III, δικαίωμα για την επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ, μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό, επιλογή μεταξύ τριών μεθόδων απόσβεσης και απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου επί των συμφωνιών δανειοδότησης.

Οικονομικοί παρατηρητές πάντως που παρακολουθούν την σχέση μεταξύ Πεκίνου και Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες, εντάσσουν τη σημερινή απόφαση και στα πλαίσια σκλήρυνσης της στάσης της Ευρώπης έναντι της κινεζικής επενδυτικής διείσδυσης σε ευρωπαϊκές υποδομές στρατηγικής σημασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή