Ο Μαδούρο στον Ερντογάν, η αντιπολίτευση στο Στρασβούργο, o ΣΥΡΙΖΑ στη… θέση του

Ο Μαδούρο στον Ερντογάν, η αντιπολίτευση στο Στρασβούργο, o ΣΥΡΙΖΑ στη… θέση του

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκτακτη συνέλευση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχει ο Νίκολας Μαδούρο, προσκεκλημένος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Σχεδόν ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βράβευε στο Στρασβούργο τα στελέχη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης για την αντίστασή τους στο αυταρχικό καθεστώς Μαδούρο, σε μια εκδήλωση που προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία σε ευρωβουλευτές της Αριστεράς.

Πράγματι, κατά την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ, πολλά έδρανα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς παρέμειναν άδεια, ενώ ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης συνελήφθη, από τον φωτογραφικό φακό, καθήμενος, την ώρα που δεκάδες συνάδελφοί του είχαν σηκωθεί και καταχειροκροτούσαν τους βραβευόμενους.

Ο Μαδούρο στον Ερντογάν, η αντιπολίτευση στο Στρασβούργο, o ΣΥΡΙΖΑ στη… θέση του-1

Ο κ. Παπαδημούλης (διακρίνεται κάτω δεξιά) παρέμεινε στη θέση του, ενώ οι συνάδελφοί του χειροκροτούν τους βραβευόμενους. 

«Το βραβείο ανήκει στους Βενεζουελάνους όλου του κόσμου» δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βενεζουέλα και ζητώντας επιστροφή στο καθεστώς ελεύθερων εκλογών.

Κατά τη βράβευσή του, ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας –η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση- δήλωσε: «Είναι μια αναγνώριση για τις μητέρες που δεν τρώνε οι ίδιες προκειμένου να ταΐσουν τα παιδιά τους, για τα παιδιά που ψάχνουν στα σκουπίδια μήπως ξεγελάσουν την πείνα τους».

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Λεντέζμα, δήμαρχος του Καράκας, ανέφερε: «Θα μετατρέψουμε αυτό το βραβείο σε λουλούδια για να τα αφήσουμε στους τάφους των 350.000 Βενεζουελάνων, τα σπίτια των οποίων πενθούν»…

Το βραβείο φέρει το όνομα του Αντρέι Ζαχάρωφ, του αντιφρονούντα και νομπελίστα Ειρήνης, και απονέμεται από το 1988.

Παπαδημούλης: Δεν είναι "αγγελούδια"…

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε επ' αυτού με ανάρτησή του στο twitter, όπου αναφέρει: «Ήμουν παρών στην απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας γιατί σέβομαι το Ευρωκοινοβούλιο, το βραβείο κ τη δημοκρατία. Δεν τους χειροκρότησα γιατί τους θεωρώ συνυπεύθυνους για την κρίση στην Βενεζουέλα. Οι ευθύνες του Μαδούρο, δεν τους κάνουν "αγγελούδια"».

Ειδικός παρατηρητής

Όσον αφορά την ισλαμική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, ο Βενεζουελάνος ηγέτης κλήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή ως ειδικός παρατηρητής από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του μάλιστα απέδωσε την πρόσκλησή του στην ιδιότητά του ως προέδρου του Κινήματος των Αδεσμεύτων και ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα αξιολογήσει πιθανούς τρόπους , με τους οποίους μπορεί να επιδειχθεί αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό που αντιμετωπίζει την «επιθετικότητα της ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης Τραμπ». 

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε το ταξίδι του τη Δευτέρα και ταξίδεψε το βράδυ της ίδιας ημέρας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή