ΗΠΑ: Η Αλαμπάμα αναπτερώνει τις ελπίδες των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Η Αλαμπάμα αναπτερώνει τις ελπίδες των Δημοκρατικών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εκλογική επαναφορά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, το 2018, προσβλέπουν πλέον οι Δημοκρατικοί μετά την ήττα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στην Αλαμπάμα, την ίδια στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν τον «υπεύθυνο» για την ήττα σε μία από τις πλέον συντηρητικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Νταγκ Τζόουνς, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας με σημαντική συνεισφορά σε καταδικαστικές αποφάσεις   μελών της Κου Κλουξ Κλαν για τις πολύνεκρες βομβιστικές στο Μπέρμιγχαμ το 1963,    είναι ο πρώτος Δημοκρατικός που εκλέγεται Γερουσιαστής στην Αλαμπάμα από το 1992.

Το αποτέλεσμα περιορίζει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία στο 51 – 49 και εκτιμάται ότι δίνει νέα ώθηση στους Δημοκρατικούς για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2018

«Οι Δημοκρατικοί μπορούν να κερδίσουν παντού και τώρα το βλέπουμε αυτό καθαρά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, Τομ Πέρεζ, υπενμθυμίζοντας και τις νίκες των Κυβερνητών στην επίσης συντηρητική Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσι, αλλά και τις νίκες των Δημοκρατικών σε διάφορες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις σε όλη την Αμερική.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσάκ Σκάμερ ανέφερε ότι η ήττα του Μουρ αντανακλά  την δυσανεξία που νιώθει το εκλογικό σώμα για τις πολιτικές του Τραμπ, ο οποίος «βοηθά διαρκώς τους ισχυρούς και τους πλούσιους εις βάρος της μεσαίας τάξης».

«Τα πράγματα πηγαίνουν καλά για μας» δήλωσε ο Σκάμερ στους δημοσιογράφους. «Εάν οι Ρεπουμπλικανοί συνεχίσουν να διοικούν τις ΗΠΑ με γνώμονα και προς όφελος μόνο των ολίγων με τα ισχυρά συμφέροντα, βλέπω να έρχονται πολλές περισσότερες…  Αλαμπάμες το 2018».

Ο Τραμπ παίρνει αποστάσεις

Αν και ο Τραμπ είχε στηρίξει αρχικά την υποψηφιότητα του Λούθερ Στρέιντζ, στη συνέχεια   «αγκάλιασε» ολόψυχα τον Ρόι Μουρ. Από τον οποίο τώρα παίρνει αποστάσεις προκειμένου να μη χρεωθεί προσωπικά την ήττα.

«Ο λόγος που αρχικά υποστήριξα τον Στρέϊντζ (και αυτομάτως ανέβηκαν τα ποσοστά του), ήταν επειδή ο  Ρόι Μουρ δεν θα μπορούσε ένα κερδίσει στις γενικές εκλογές. Και είχα δίκιο!», έγραψε ο Τραμ στο twitter, ενώ πολλά είναι τα στελέχη του κόμματος που προσπαθούν να αποσυνδέσουν το εκλογικό κάζο με το προφίλ του Προέδρου.

«Η ήττα αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον Τραμπ»,  δήλωσε ο  Μπράντλει Μπερν, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στην Αλαμπάμα «που μίλησε για μια εντελώς περίεργη και μοναδική εκλογή».

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της Αλαμπάμα μπορεί να καταστήσει το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, κεντρικό εκλογικό ζήτημα, πόσω μάλλον όταν όλο και περισσότερες διασημότητες από τη show business, τα media και την πολιτική- του Τραμπ συμπεριλαμβανομένου- αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανάλογη συμπεριφορά.

Το σκάνδαλο Γουάϊνστιν και οι παρενέργειές του έχει επίσης παρατηρηθεί ότι πυροδότησε μία άνευ προηγουμένου συσπείρωση στον γυναικείο εκλογικό πληθυσμό.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή