Παλαιστίνη: Ισραηλινές επιδρομές εναντίον της Χαμάς μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα

Παλαιστίνη: Ισραηλινές επιδρομές εναντίον της Χαμάς μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σήμερα το πρωί αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό αυτό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στοχοθέτησε τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το κίνημα.

«Οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνταν για εκπαίδευση και αποθήκευση όπλων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι επιδρομές έγιναν «σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Τετάρτης», κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με ένα στέλεχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, οι στόχοι των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων, κυρίως μια ναυτική εγκατάσταση και μια στρατιωτική βάση κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, υπέστησαν πάνω από δέκα πλήγματα.

Οι εγκαταστάσεις αυτές υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, ενώ κοντινά σπίτια υπέστησαν ελαφριές ζημιές, κατά την ίδια πηγή, η οποία έκανε επίσης λόγο για μερικούς ελαφριά τραυματίες.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τραυματίες.

Οι επιδρομές έγιναν μερικές ώρες μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους, αλλά αναχαιτίστηκαν εν πτήσει.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά η ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία έκανε λόγο για την εκτόξευση άλλης μίας—τρίτης—ρουκέτας που έπεσε και εξερράγη σε ένα χωράφι στην ισραηλινή επικράτεια χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία, έχουν εκτοξευθεί 14 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανακοίνωση της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την 6η Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα κλείσει, από σήμερα, «λόγω των εξελίξεων και των κινδύνων» για την ασφάλεια, το κυριότερο σημείο διέλευσης εμπορευμάτων που συνδέει τη Γάζα και το Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η Χαμάς εφαρμόζουν μια εύθραυστη εκεχειρία μετά το τέλος του πολέμου του καλοκαιριού του 2014, του τρίτου στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ο θύλακας τέθηκε υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος, το 2007. Η κατάπαυση του πυρός ανακαλείται συχνά, κυρίως όταν εκτοξεύονται ρουκέτες, ενέργειες που αποδίδονται συνήθως σε σαλαφιστικές οργανώσεις.

Ο ισραηλινός στρατός γενικά ανταποδίδει τις επιθέσεις πλήττοντας θέσεις της Χαμάς, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση καθιστά αυτή την οργάνωση υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση από τα εδάφη υπό τον έλεγχό της.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή