Τελευταία πράξη για «Mr Bitcoin»

Τελευταία πράξη για «Mr Bitcoin»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρολόι έδειχνε 14.13 όταν ο Αλεξάντερ Βίνικ κλήθηκε να σταθεί όρθιος ενώπιον της έδρας στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Εκλεισε το βιβλιαράκι της Αγίας Γραφής που διάβαζε σιωπηλά όσο περίμενε τη σειρά του, ένας αστυνομικός τού έλυσε τις χειροπέδες, και ο 38χρονος κοίταξε τους δικαστές. Πίσω τους δεν υπήρχε –λόγω εργασιών στην αίθουσα– η εικόνα του Χριστού, την οποία είχε επικαλεστεί ο εκζητούμενος κατά την κατάθεσή του τον Σεπτέμβριο στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Η εκφώνηση της απόφασης κράτησε λίγα δευτερόλεπτα. Ο Αρειος Πάγος ενέκρινε την έκδοση του Ρώσου πολίτη στις ΗΠΑ.

Στο ακροατήριο τα περισσότερα έδρανα ήταν κενά. Και ο Βίνικ –ψύχραιμος ως συνήθως– δεν φάνηκε να αντιδρά. Με αυτή τη λιτή σκηνή ολοκληρώθηκε χθες σε δικαστικό επίπεδο μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά νομικά χρονικά υπόθεση, η οποία ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες στη Χαλκιδική με τη σύλληψη του Ρώσου πολίτη βάσει διεθνούς εντάλματος.

Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Ο ίδιος έχει αρνηθεί επανειλημμένως αυτό τον ρόλο. Ωστόσο η εμπλοκή του σε αυτή την υπόθεση, αλλά και η ειδίκευσή του στον χώρο των κρυπτονομισμάτων τον έχουν κάνει πλέον διεθνώς γνωστό ως «Mr Bitcoin».

Οπως προβλέπεται από τη διαδικασία, δεν γνωστοποιήθηκε χθες το σκεπτικό του δικαστηρίου. Σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε στην έδρα ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εκ της ομάδας συνηγόρων του Βίνικ η οποία αποτελούταν και από τους Νικόλαο Πατεράκη και Ηλία Σπυρλιάδη, έλαβε την απάντηση ότι η απόφαση θα έχει καθαρογραφεί πριν από το τέλος του έτους.

Το ψυχροπολεμικό θρίλερ όμως δεν έχει λήξει ακόμη. Μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου θα φτάσουν στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή δύο αποφάσεις έκδοσης για τον ίδιο άνθρωπο, η μία για τις ΗΠΑ και η άλλη για τη Ρωσία. Για να προχωρήσει η διαδικασία απαιτείται η υπογραφή του υπουργού. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σε περίπτωση που εκείνος υπογράψει και τις δύο αποφάσεις, προβάδισμα θα έχει η έκδοση στις ΗΠΑ καθώς προηγήθηκε χρονικά και εκεί κατηγορείται για πιο σοβαρά αδικήματα.

Στις ΗΠΑ ο Βίνικ αντιμετωπίζει κατηγορίες που μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή για περισσότερα από 50 χρόνια. Αντίθετα στη Ρωσία διώκεται για απάτη ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Κατηγορείται ότι είχε συνάψει συμβόλαιο για προμήθεια προϊόντων σε εταιρεία που ασχολείται με σωληνώσεις, αλλά εξαφανίστηκε με τα χρήματα της προκαταβολής χωρίς να παραδώσει το εμπόρευμα. Ο ίδιος είχε δεχθεί να εκδοθεί στην πατρίδα του. Μάλιστα τον Νοέμβριο είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Κ»: «Εκεί θα βρω άκρη. Δεν φοβάμαι να παραστώ στο δικαστήριο. Εκεί θα είναι αντικειμενικοί απέναντί μου. Είναι τίμια τα δικαστήριά μας».

Υπόθεση «Ζουμπάκα»

Ολο αυτό το διάστημα, πέρα από τους Ελληνες συνηγόρους του, ο Βίνικ είχε στο πλευρό του και τον Ρώσο δικηγόρο Τιμοφέι Μουσάτοφ. Οπως γράφει στη ρωσική ιστοσελίδα rbc.ru ο δημοσιογράφος Αντρέι Ζαχάροφ, η σύζυγος του Βίνικ, Αλεξάντρα Σεφτσένκα, ζήτησε τη συνδρομή του συγκεκριμένου νομικού όταν διάβασε για μια υπόθεση που είχε χειριστεί με επιτυχία στο παρελθόν.

Το 2012 συνελήφθη στην Κύπρο, όπου παραθέριζε, ο Ρώσος χάκερ Ντιμίτρι Ζουμπάκα. Οι ΗΠΑ ζητούσαν την έκδοσή του. Τον κατηγορούσαν για δύο επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DDoS) στην ιστοσελίδα Amazon τον Ιούνιο του 2008 και για κλοπή 28.000 αριθμών πιστωτικών καρτών. Αργότερα όμως αίτημα έκδοσης για τον ίδιο άνθρωπο απέστειλε στην Κύπρο και η Ρωσία, κατηγορώντας τον για εξίσου σοβαρά αδικήματα στο Διαδίκτυο. Τελικά το 2013 ο Ζουμπάκα στάλθηκε στην πατρίδα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή