Μύδροι Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ για Ιερουσαλήμ

Μύδροι Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ για Ιερουσαλήμ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμύτατη επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή το θέμα της Ιερουσαλήμ, εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα έκτακτης συνόδου κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), την οποία φιλοξένησε στην Κωνσταντινούπολη.

«Από εδώ και στο εξής, αποκλείεται οι μεροληπτικές ΗΠΑ να διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ προδίδει «σιωνιστική νοοτροπία». Τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «κράτος- τρομοκράτη», «χώρα που πίνει αίμα» και «δύναμη κατοχής».

Τη δραματική επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αποτυπώνουν και χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Μακμάστερ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε την Τουρκία και το Κατάρ ότι έχουν αναλάβει «νέο ρόλο», ως οι κυριότεροι «σπόνσορες του εξτρεμιστικού Ισλάμ», εκτοπίζοντας σε δεύτερο πλάνο τη Σαουδική Αραβία. Μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου Policy Exchange, μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Μαρκ Σέντγουιλ, χαρακτήρισε το ριζοσπαστικό Ισλάμ «σοβαρή απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο».

Στο κοινό ανακοινωθέν της χθεσινής συνόδου της OIC, οι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών 50 και πλέον μουσουλμανικών, κατά κύριο λόγο, κρατών ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης υπό καθεστώς κατοχής.

Στη σύνοδο, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν. Μιλώντας από το βήμα της συνόδου, ο Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα ζητήσει να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ «έγκλημα» ιστορικών διαστάσεων και σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δίνει την Ιερουσαλήμ όπου θέλει, λες και είναι δική του». Παρά την επίφαση ενότητας, οι διαφωνίες –πρώτα απ’ όλα μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας– ήταν εμφανείς.

Ο Χασάν Ροχανί υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που ο πρόεδρος Τραμπ «τόλμησε» να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ήταν το γεγονός ότι ορισμένες χώρες της περιοχής επιδίωξαν να αποκαταστήσουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή