Πρόταση παραπομπής για τα 6 στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Πρόταση παραπομπής για τα 6 στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμενόμενη χαρακτηριζόταν χθες η εισαγγελική πρόταση που επαναφέρει το θέμα της παραπομπής σε δίκη των έξι μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ε.) του ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα απόφαση δεν μπορούσε να είναι διαφορετική από την αρχική, δεδομένου ότι την υπόθεση χειρίστηκε ο ίδιος εισαγγελέας. Ετσι, κανείς δεν ξαφνιάστηκε από τη χθεσινή, νέα παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Ανδρέα Καραφλού, για παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη.

Η υπόθεση συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» για την κυβέρνηση, αφού την εκθέτει και μάλιστα διεθνώς. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Και οι δύο υποθέσεις προκαλούν έντονες τριβές μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών. Σχολιάζοντας, χθες, νομικοί παράγοντες την απόφαση του κ. Καραφλού, τη χαρακτήριζαν ιδιαίτερα αρνητική για την κυβέρνηση», παρατηρούσε καλά ενημερωμένη πηγή. Ο ίδιος σημείωνε ότι η χθεσινή εξέλιξη δεν είναι τυχαία, ειδικά μετά και τη δημόσια κόντρα του υπ. Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του προέδρου ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου.

Η κυβέρνηση πάντως έχει φέρει διάταξη που προστατεύει ποινικά τα μέλη του Σ.Ε., ενώ επιπλέον, με προτροπή του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το Ελληνικό Δημόσιο έχει παραιτηθεί από παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση. Εντούτοις, έξι μήνες μετά την απειλή μελών του Eurogroup να διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας, οι εξελίξεις όχι μόνον δεν φαίνεται να καταλαγιάζουν, αλλά φέρνουν σε δυσμενέστερη θέση τους κατηγορουμένους και (εμμέσως) την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έχει απολέσει ήδη ένα νομικό όπλο, την αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών στον Αρειο Πάγο.

Στη χθεσινή εισαγγελική πρόταση του κ. Καραφλού, συνολικής έκτασης 130 σελίδων, ο εισαγγελέας επιμένει στην παραπομπή σε δίκη των έξι μελών του Σ.Ε. του ΤΑΙΠΕΔ, παρά την αναίρεση που άσκησε ο Αρειος Πάγος. Σημειώνεται ότι οι έξι εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και τρεις αλλοδαποί, ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος, είχαν συμβουλευτικό χαρακτήρα στην πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου. Η συμφωνία έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν τρεις δικηγόροι του Πειραιά, πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης φθάνοντας ώς το Συμβούλιο Εφετών. Το συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της παραπομπής σε δίκη, αλλά η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, με την παρότρυνση και της κυβέρνησης, υπέβαλαν αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο. Το ανώτατο δικαστήριο, πριν από λίγες εβδομάδες έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος, αλλά ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης από νέα, διαφορετική σύνθεση δικαστών, του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή