Bραβείο Ζαχάροφ στην αντιπολίτευση Βενεζουέλας

Bραβείο Ζαχάροφ στην αντιπολίτευση Βενεζουέλας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. H αντιπολίτευση της Βενεζουέλας παρέλαβε χθες το βραβείο Ζαχάροφ από το Ευρωκοινοβούλιο, σε μία βράβευση που αποφασίστηκε με οριακή πλειοψηφία, κατά παράβαση της συνήθους πρακτικής περί συναίνεσης μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων.

«Σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στη Βενεζουέλα, που κυβερνούν με όπλα και ξιφολόγχες, καταπατώντας το σύνταγμα και τους νόμους της δημοκρατίας μας, εμείς θέλουμε ειρήνη. Δεν ζητάμε εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη», είπε ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέζμα, που διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό και κατέφυγε στην Ισπανία. «Αυτό το βραβείο μάς δίνει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας», είπε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Εκτός από τον Λεντέζμα και τους συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων Ντανιέλ Σεμπάλος, Λεοπόλντο Λόπεζ, Λόρεν Σάλεχ, Αλφρέδο Ράμος και Αντρέα Γκονζάλες, βραβεύθηκε και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες.

Οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς διαφώνησαν με τη βράβευση, την οποία χαρακτήρισαν πολιτική απόφαση που ελήφθη παρότι υπήρχαν φιναλίστ που ταίριαζαν καλύτερα στο προφίλ του βραβείου. Οι δύο φιναλίστ ήταν η ακτιβίστρια από τη Γουατεμάλα Λολίτα Σάντσες, που μάχεται εναντίον μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων και της κυβέρνησης της χώρας της, καθώς και ο φυλακισμένος Σουηδός δημοσιογράφος με καταγωγή από την Ερυθραία Νταβίτ Ισαάκ.

«Ημουν παρών στην απονομή του βραβείου Ζαχάροφ στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας γιατί σέβομαι το Ευρωκοινοβούλιο, το βραβείο και τη δημοκρατία. Δεν τους χειροκρότησα γιατί τους θεωρώ συνυπεύθυνους για την κρίση στη Βενεζουέλα. Οι ευθύνες του Μαδούρο δεν τους κάνουν “αγγελούδια”», έγραψε χθες στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, εξηγώντας την επιλογή του να παραμείνει καθιστός την ώρα της ανακοίνωσης, που προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η βράβευση έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να ζητήσει περισσότερες κυρώσεις από την πλευρά της Ε.Ε. εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή