Τσίπρας καλεί Μέρκελ – Γιούνκερ για το προσφυγικό

Τσίπρας καλεί Μέρκελ – Γιούνκερ για το προσφυγικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, το δεδομένο ότι στην πράξη η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας απειλείται με κατάρρευση, ενώ επί της ουσίας στο σύνολό της δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ο προβληματισμός που προκλήθηκε από την αναφορά Τουσκ σε κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων για τις χώρες της Ε.Ε., διαμορφώνουν μια άκρως πιεστική ατζέντα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, για άλλη μια φορά, προσφεύγει στις Βρυξέλλες και στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αναζητώντας συνδρομή. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ3, «άστοχη» την παρέμβαση Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε συνολικά στα ζητήματα της επικαιρότητας: δεσμεύθηκε προσωπικά ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν λαϊκές κατοικίες αλλά «καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών», υπεραμύνθηκε του δικαιώματος κριτικής στις αποφάσεις τη Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε την επομένη της ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος ως ημέρα που θα αλλάξει τα δεδομένα για τη χώρα. Στο μέτωπο του προσφυγικού πρόκειται στις Βρυξέλλες να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

Χθες, ο κ. Τσίπρας, ενόψει της μετάβασής του σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αιτήθηκε τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των δυο τους και της κ. Μέρκελ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου αύριο, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ανησυχία

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στην Αγκυρα για ανάσχεση των ροών που έχουν αυξηθεί. Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική, μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω αύξηση των αφίξεων. Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει για την κατ’ αρχάς δέσμευση που έλαβε από τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ερντογάν, να δεχθεί στο μέλλον επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από τα προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας.

Το δεύτερο αίτημα του κ. Τσίπρα στη συνάντηση των Βρυξελλών αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για τις μετεγκαταστάσεις.

Την παρουσία του κ. Μπορίσοφ στη συνάντηση ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ και έχει να κάνει με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Βουλγαρία για το επόμενο εξάμηνο, αλλά και με τη γεωγραφική θέση της Βουλγαρίας ως χερσαίας οδού εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε χθες στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, την πρώτη πανελλαδικά Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), στον Δήμο Ευόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή