Ακριβότερη η αναβάθμιση των F-16 από ΗΠΑ

Ακριβότερη η αναβάθμιση των F-16 από ΗΠΑ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1,62 δισ. δολ. αγγίζει η τιμή που προτείνουν οι Αμερικανοί για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στην πλέον σύγχρονη εκδοχή τους (F-16V ή Block 70). Η τιμή είναι σαφώς υψηλότερη από το 1,1 δισ. δολ. που αρχικά είχε ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές (προμηθευτές και Π.Α.) εκτιμούσαν ότι η τελική τιμή θα μειωθεί έτι περαιτέρω, λίγο κάτω από το 1,5 δισ. δολ. (περί το 1,28 δισ. ευρώ).

Η επιστολή (Letter of Offer and Acceptance – LOA) από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει το σύνολο των ανταλλακτικών αλλά και της υποστήριξής τους και ισχύει ώς τις 31 Ιανουαρίου 2018. Η ημερομηνία δεν είναι δεσμευτική (θα μπορούσε εν ολίγοις να παραταθεί), ωστόσο και από τις δύο πλευρές επιθυμούν την επιτάχυνση των συνεννοήσεων ανάμεσα στην Π.Α. και τους Αμερικανούς, ώστε η τελική συμφωνία να οριστικοποιηθεί εντός της προθεσμίας, προκειμένου να ακολουθήσουν διαδικασίες όπως η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, η ενημέρωση της Βουλής, οι απαραίτητες οικονομικές εγκρίσεις και, βεβαίως, η εκκίνηση των εργασιών αναβάθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πληρωμές του 2018 μπορούν άνετα να καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό της Π.Α., με τις μεγαλύτερες δυσκολίες να εντοπίζονται το 2019, όταν και αναμένεται να γίνει η προμήθεια των περισσότερων ανταλλακτικών και συσκευών που απαιτούνται, ώστε να γίνει η αναβάθμιση των αεροσκαφών. Περίπου 200 εκατ. δολ. από τα συγκεκριμένα χρήματα υπολογίζεται ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ΕΑΒ, η οποία και θα αναλάβει την αναβάθμιση των F-16 στο πλαίσιο διαδικασίας συμπαραγωγής με τη Lockheed Martin. Γι’ αυτό τον σκοπό υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν περί τους 400 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί ώσπου να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη.

Οι πλέον αισιόδοξοι υπολογίζουν διάστημα μεταξύ 5 και 7 ετών, ωστόσο αρκετοί εκτιμούν ότι η ΕΑΒ δεν θα κατορθώσει να αγγίξει τους απαιτούμενους ρυθμούς εργασίας και θα χρειαστεί μάλλον δέκα. Σε κάθε περίπτωση στην Π.Α. επιθυμούν ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς εκτιμάται ότι μεγαλύτερη καθυστέρησή του τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους αναβάθμισης, αλλά και σε ακόμη μεγαλύτερα επιχειρησιακά προβλήματα, κατά τη στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία βρίσκεται στο μέσον ενός κολοσσιαίων διαστάσεων εξοπλιστικού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή