Η Ασφάλεια Κομοτηνής καλεί το Δημοκρίτειο

Η Ασφάλεια Κομοτηνής καλεί το Δημοκρίτειο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση προκάλεσε χθες η δημοσιοποίηση εγγράφου με το οποίο το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής ζητεί στοιχεία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) για το προσωπικό «του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική» μειονότητα”», όπως λέει το έγγραφο.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αντέδρασε άμεσα, τονίζοντας ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται. Με τον τρόπο αυτό έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ότι ανακαλείται έγγραφο, και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο παραγγελίας που έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης στο Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ο διοικητής του τμήματος έστειλε στο ΔΠΘ έγγραφο με το οποίο ζητάει «όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας –μαζί με διευθύνσεις κατοικίας– του διδακτικού προσωπικού του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”.

Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».

Το έγγραφο παρελήφθη χθες από το Δημοκρίτειο και προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες έφθασαν μέχρι τον Κώστα Γαβρόγλου. «To υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννάει εύλογες αμφιβολίες. Το υπουργείο διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση που ακολούθησε.

Το ερώτημα είναι ποια είναι η υπόθεση για την οποία η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Πληροφορίες έκαναν λόγο για μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει μέλη της Χρυσής Αυγής. Τελικά, το θέμα έκλεισε καθώς κρίθηκε ότι υπήρξε λάθος από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής.

Αποσπασμένοι

Σε έναν άλλον τομέα, η πλειονότητα εκ των 13 περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης φέρεται να μην προχώρησε σε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που με απόσπαση καλύπτουν κάποια διοικητική θέση. Για το θέμα οι συνδικαλιστές της εκπαίδευσης υποστηρίζουν πως οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αξιολογηθούν ως δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο, με εγκύκλιό του ο Κ. Γαβρόγλου έχει ζητήσει την αξιολόγηση τόσο των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου όσο και των εκπαιδευτικών που έχουν αποσπασθεί και καλύπτουν διοικητικό πόστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή