Η χρονιά του ταύρου για τα χρηματιστήρια το 2017

Η χρονιά του ταύρου για τα χρηματιστήρια το 2017

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά των ταύρων (bull market) ήταν το 2017 για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Υπεραπέδωσαν οι αναδυόμενες αγορές έναντι των ώριμων αγορών, με τα χρηματιστήρια της Μογγολίας (79,7%), της Αργεντινής (62,7%) και της Ουκρανίας (61%) να καταγράφουν τις υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν τα χρηματιστήρια της Βενεζουέλας (-95,98%), του Πακιστάν (-12,05%) και της Ισλανδίας (-6,33%). Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών χρηματιστηρίων κλείνει τη φετινή χρονιά με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Η άνοδος των αγορών το 2017 στηρίχθηκε στις προσδοκίες των επενδυτών ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια φάση συγχρονισμένης ανάκαμψης, με τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να θέλουν να απομακρυνθούν από τις εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων. Είναι γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε φέτος: η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στο τρίτο τρίμηνο, η ιαπωνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη επί επτά τρίμηνα στη σειρά, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν 3% στο τρίτο τρίμηνο του 2017. Παρά τις ανησυχίες για την αύξηση του προστατευτισμού και των αδύναμων όγκων του παγκόσμιου εμπορίου τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν φέτος αξιόλογη άνοδο οδηγούμενα επίσης από την αισιοδοξία για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στα περισσότερα γεωγραφικά σημεία του πλανήτη και τα καλύτερα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών, ακόμη και αν οι τιμές των μετοχών παραμένουν ακριβές.

Στις ανεπτυγμένες αγορές ξεχώρισαν φέτος οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Dow Jones να εμφανίζει άνοδο 24,17% από το ξεκίνημα της χρονιάς, το χρηματιστήριο των εταιρειών τεχνολογίας (Nasdaq) να ενισχύεται κατά 27,94%, ενώ ο δείκτης S&P 500, που περιλαμβάνει τις αμερικανικές βιομηχανίες με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, καταγράφει κέρδη 19,17%.

Στα ευρωπαϊκά ανεπτυγμένα χρηματιστήρια το Λονδίνο εμφανίζει κέρδη 7,91%, το Παρίσι ενισχύεται 11,21%, η Φρανκφούρτη κερδίζει 14,63% από την αρχή του 2017. Επίσης στο ιταλικό χρηματιστήριο του Μιλάνου ο τοπικός δείκτης κερδίζει 18,44% και στη Μαδρίτη τα κέρδη ανέρχονται σε 10,28%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei εμφανίζει ετήσια κέρδη 19,06%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή