H Lafarge κατηγορείται ότι έδωσε 13 εκατ. ευρώ στο Ισλαμικό Κράτος

H Lafarge κατηγορείται ότι έδωσε 13 εκατ. ευρώ στο Ισλαμικό Κράτος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge, μέσω της θυγατρικής της στη Συρία, κατηγορείται ότι διέθεσε 13 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 σε ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, αλλά και στο Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να συνεχίσει να ασκεί απρόσκοπτα την επιχειρηματική δράση της στη συριακή πόλη Τζαλαμπίγια, που βρίσκεται κοντά στο Χαλέπι.

Αυτό το ποσό έγινε γνωστό για πρώτη φορά κατόπιν έρευνας που διενέργησε η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Baker and McKenzie και την οποία αποκαλύπτουν οι δικηγόροι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sherpa.

Σύμφωνα με τη Μαρί Ντορσέ, δικηγόρο της Sherpa, «στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώσαμε ότι δόθηκαν 12.946.000 ευρώ από τη Lafarge την περίοδο 2011-2015 σε ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες και στο Ισλαμικό Κράτος». Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας, οι δόσεις εξακολούθησαν να καταβάλλονται από την εταιρεία ακόμη και μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η Sherpa, η οποία επιθυμεί να τεθεί η Lafarge υπό έλεγχο από τις δικαστικές αρχές, υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος των 13 εκατ. δόθηκε από τη θυγατρική τής εταιρείας (LSC), με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο, στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Figaro, περίπου 5,6 εκατ. δολ. δόθηκαν σε προμηθευτές της εταιρείας, εκ των οποίων οι επτά δραστηριοποιούνται στη Ράκα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλο μέρος του ποσού έχει δοθεί στους τζιχαντιστές, μέσω της διαμεσολάβησης πολλών προσώπων.

Η Sherpa, όμως, κατηγορεί τη Lafarge για απροθυμία να συνεργαστεί με τις Αρχές και για εκούσια απόκρυψη στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας. Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της εταιρείας απέρριψε τις εν λόγω κατηγορίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η LafargeHolcim συνεργάζεται στενά με τις Αρχές. Εκατοντάδες έγγραφα έχουν δοθεί στις εισαγγελικές αρχές ή έχουν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε έξι υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας για «χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης» και για «έκθεση της ζωής τρίτου σε κίνδυνο». Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Le Figaro, η Sherpa έχει στραφεί εναντίον και των γαλλικών αρχών, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, φαίνεται να επιδεικνύουν επιείκεια όσον αφορά την πολύκροτη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η Lafarge.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή