ΗΠΑ: Σημαντική νίκη Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Σημαντική νίκη Δημοκρατικών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ. Τον Δημοκρατικό πρώην εισαγγελέα Νταγκ Τζόουνς ανέδειξε νικητή η κάλπη των επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία της Αλαμπάμα, προσφέροντας στην αντιπολίτευση μία κρίσιμη έδρα στη Γερουσία.

Ο ηττηθείς αντίπαλος του Τζόουνς, ο αμφιλεγόμενος πρώην δικαστής Ρόι Μουρ, που ενεπλάκη σε σκάνδαλο παιδεραστίας, συνέχισε να απολαμβάνει της στήριξης του προέδρου, ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις εναντίον του.

Η νίκη του Τζόουνς, παρά τη μικρή διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο αντιπάλων, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θέτοντας τις βάσεις για ενδεχόμενη επάνοδο των Δημοκρατικών ως το κόμμα της πλειοψηφίας στη Γερουσία, μετά τις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2018. Η ήττα του Μουρ, από τη μεριά της, καταφέρνει ηχηρό, προσωπικό ράπισμα στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος στήριξε επίμονα τον Μουρ, σε πείσμα των στελεχών του κόμματός του.

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Τζόουνς υποστήριξε ότι η νίκη του απέδειξε την ικανότητα των πολιτών της Αλαμπάμα να παραμένουν ενωμένοι, τιμώντας «την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό». Πίσω από τη νίκη του Τζόουνς κρύβεται η μεγάλη κινητοποίηση Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, καθώς και παραδοσιακών υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος σε εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στην Τασκαλούσα, αλλά και το Χάντσβιλ, έδρα της υπηρεσίας σχεδιασμού πυραύλων της NASA.

Από τη μεριά του, ο Μουρ αρνήθηκε χθες να αποδεχθεί την ήττα του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επανακαταμέτρησης των ψήφων, λέγοντας: «Τίποτα δεν έχει κριθεί. Ολοι γνωρίζουμε ότι μόνο ο Θεός διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων».

Η νίκη του Τζόουνς, που έγινε γνωστός ως εισαγγελέας χάρη στην επιτυχημένη δίωξη τo 2001 δύο μελών της ακροδεξιάς, ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν για τη βομβιστική επίθεση εναντίον εκκλησίας μαύρων Βαπτιστών το 1963, απειλεί τώρα την ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και την ψήφιση κρίσιμων νομοθετημάτων για το κόμμα, όπως τις φοροαπαλλαγές και την κατάργηση του «συστήματος Ομπάμα» για την υγειονομική περίθαλψη.

28 μονάδες διαφορά

Σημαντικός αριθμός προβεβλημένων Ρεπουμπλικανικών στελεχών αρνήθηκαν από την αρχή της εκστρατείας να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Ρόι Μουρ. Την ίδια στιγμή, η αξία της νίκης των Δημοκρατικών είναι ακόμη μεγαλύτερη, εάν αναλογισθούμε ότι η Αλαμπάμα είναι μία από τις πιο ρεπουμπλικανικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικράτησε στην Αλαμπάμα έναντι της Χίλαρι Κλίντον με 28 μονάδες διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η επιλογή του Μουρ, όμως, αποδείχθηκε καταλυτική.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την υποψηφιότητα Μουρ δεν στήριξε αρχικά κανένα στέλεχος του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τραμπ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του γερουσιαστή Λούθερ Στρέιντζ. Η επιμονή του πρώην επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, υπέρ του Μουρ έπεισε όμως τον πρόεδρο Τραμπ να στηρίξει την υποψηφιότητά του.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, Τομ Περέζ, είπε: «Οι πολίτες της Αλαμπάμα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στον Τραμπ και το κόμμα του: Δεν μπορείς να στηρίζεις απεχθή άτομα όπως τον Ρόι Μουρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή