Ανορθόγραφες και ετερόκλητες οι αναζητήσεις των Ελλήνων στο Google

Ανορθόγραφες και ετερόκλητες οι αναζητήσεις των Ελλήνων στο Google

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «δείξε μου τι έψαξες, να σου πω ποιος είσαι» αποτελεί το «δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι» της ψηφιακής εποχής. Οταν το «Survivor» φιγουράρει πρώτο στη λίστα των αναζητήσεων του Google, πάνω από το κοινωνικό μέρισμα, καταλαβαίνει κανείς ποιες είναι οι προτεραιότητες των Ελλήνων ή ποιες θα ήθελε να είναι.

Οσοι υποστηρίζουν ότι το ψηφιακό αποτύπωμα του καθενός μας αποτελεί τον καθρέφτη της «ψυχής» μας μπορεί να πέφτουν ελαφρώς έξω, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, που ναι μεν υποστηρίζουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αναζητήσεις αφορούν γεγονότα ή πρόσωπα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, επιμένουν όμως ότι ένα μέρος της ψηφιακής μας ενασχόλησης αποτελεί μια διέξοδο. «Δεν αναζητούμε απαραίτητα τα στοιχεία που μας έχουν απασχολήσει μέσα στην ημέρα, αλλά πολλές φορές οι αναζητήσεις μας επικεντρώνονται σε γεγονότα που μας κάνουν να ξεχαστούμε», εξηγεί στην «Κ» ο ψυχολόγος Ρ. Μ.

Μπορεί η περίπτωση «Survivor» να απασχόλησε μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, η λίστα όμως με τις ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις στο Google (δείχνουν τάση αναζήτησης και όχι απόλυτα νούμερα) ανεξαιρέτως θέματος καταδεικνύει μια κοινωνία σε διχασμό. Μέσα στην ίδια δεκάδα με τις τάσεις του 2017 βρίσκει κανείς στη 2η θέση το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο υποδηλώνει οικονομική ανάγκη, αλλά και πληροφορίες για ένα τηλέφωνο που η τιμή του ξεπερνά τα 800 ευρώ (iphone8), στη 10η θέση. Την 3η θέση καταλαμβάνει η Eurovision 2017 και ακολουθεί το «Nomads», καθιστώντας σαφή την αδυναμία του Ελληνα στα ριάλιτι. Ο ξαφνικός θάνατος της Ζωής Λάσκαρη έβαλε το όνομά της στην 5η θέση, ενώ το Eurobasket 2017 βρέθηκε στην 6η. Ο Στάθης Ψάλτης, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο, εντοπίζεται στην 7η θέση των αναζητήσεων, από τις οποίες δεν θα μπορούσε να λείπει το «Despacito», που ακούστηκε από νυχτερινά κέντρα μέχρι παιδικούς σταθμούς. Τέλος, οι ενδυματολογικές επιλογές παικτών ενός ακόμη ριάλιτι βρέθηκαν στην 9η θέση («My style rocks»).

Tομέας επικαιρότητας

Η ψηφιακή κλειδαρότρυπα ανέδειξε στον τομέα της επικαιρότητας το κοινωνικό μέρισμα πρώτο στον κατάλογο, ακολουθούμενο από τον ΕΦΚΑ και την Ηριάννα. Η πολιτική κατάσταση στην Καταλωνία δεν άφησε ανεπηρέαστους τους Ελληνες, που είθισται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τις διεθνείς ειδήσεις. Οι εκλογές της Κεντροαριστεράς βρέθηκαν στην 5η θέση, ακολουθούμενοι από τους δασικούς χάρτες, τον Σώρρα, τις τραγικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής. Ενατο στον κατάλογο της επικαιρότητας ήταν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που αναζητήθηκε ανορθόγραφα ως «ηλεκτρονικό εισητήριο».

Μεταξύ των διασημοτήτων βρέθηκαν, εκτός από παίκτες ριάλιτι (Ειρήνη Παπαδοπούλου, Νατάσα Καλογρίδη, Λάουρα Νάργες, Ντάνος, Σόφη Πασχάλη), και οι αποθανόντες Ζωή Λάσκαρη, Στάθης Ψάλτης, Νανά Καραγιάννη. Μεταξύ των πιο «αναζητούμενων» ταινιών, τα «La La Land», «Fast and Furious 8», «It», «Wonder Woman», «Το τελευταίο σημείωμα» κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή