«Επιστήμονας» της χαρακτικής

«Επιστήμονας» της χαρακτικής

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αθόρυβο «επιστήμονα» της χαρακτικής Νικόλαο Βεντούρα είναι αφιερωμένη η αναδρομική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς με τίτλο «Νικόλαος Βεντούρας – Μισός αιώνας πρωτοπορία», που ξεκινάει σήμερα, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και πραγματοποιείται με δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση του Κερκυραίου χαράκτη ξεδιπλώνει την ιστορία της δημιουργικής δραστηριότητάς του από τα πρώιμα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα, τον εντυπωσιακό όγκο σημειώσεων και σχεδίων μέχρι τις φωτογραφίες του και τις εικονογραφήσεις του για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη.

Ο Νικόλαος Βεντούρας (1899-1990), γόνος οικογενείας με καταγωγή από τη Βενετία και μέλη της τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Λορέντζο Μαβίλη, έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Κέρκυρα. Ανήσυχο πνεύμα και πληθωρικός δημιουργός, ήταν σε συνεχή επαφή με τις διεθνείς σύγχρονές του τάσεις στην τέχνη, ενώ παράλληλα είχε αναπτύξει δεσμούς και φιλικές σχέσεις με καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοουμένους της εποχής του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στα θέματά του περιλαμβάνονται τοπία της Κέρκυρας, καρνάγια και καράβια, όψεις των πόλεων της Κέρκυρας και της Βενετίας, αλλά και αστερισμοί, σπουδές γυμνού, θρησκευτικές εικόνες και λιτανείες. Μέσα από τα χαρακτικά του παρακολουθούμε τις έντονες αναζητήσεις του στην τεχνική και στις διαφορετικές τεχνοτροπίες, από την παραστατικότητα και τον λυρισμό μέχρι τον εξπρεσιονισμό και την αφαίρεση, πάντοτε σε διαρκή συνομιλία με τα εικαστικά ρεύματα της εποχής του, αλλά και τη χαρακτηριστική βαθιά εσωτερικότητα παρούσα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί ειδικός κατάλογος-μονογραφία για τον Νικόλαο Βεντούρα, με κείμενα από τον Martin Royalton-Kisch, επιμελητή του British Museum. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη κείμενα και αναλυτικές παρουσιάσεις των έργων και των σημειώσεων του Νικόλαου Βεντούρα. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.

​​Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Διάρκεια έκθεσης 14/12 – 25/2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή