Αργησαν οι Γάλλοι στο ραντεβού με τη Μέρκελ

Αργησαν οι Γάλλοι στο ραντεβού με τη Μέρκελ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήσυχος πως μια διχαστική συζήτηση γύρω από το μέλλον της Ευρωζώνης θα υπονόμευε ενδεχομένως τη γενικότερη ευρωπαϊκή του ατζέντα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αρχίσει να δίνει προτεραιότητα σε άλλους τομείς της ευρωπαϊκής του πολιτικής, αναφέρουν Γάλλοι αξιωματούχοι. Σημάδια της στροφής Μακρόν είχαν φανεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο, όταν ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει μακροπρόθεσμο το σχέδιό του για δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, λέγοντας πως η αναγκαιότητά του θα αναδειχθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια όταν προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση σε άλλους τομείς, όπως η άμυνα, η μετανάστευση και η ενέργεια. Εκτοτε, Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο Reuters ότι το Παρίσι δεν θέλει να παγιδευτεί σε μια τεχνικής φύσεως συζήτηση γύρω από τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης σε μια εποχή που η Ε.Ε. θα μπορούσε να παρουσιάσει αποτελέσματα σε άλλους τομείς που ενδιαφέρουν περισσότερο την κοινή γνώμη. «Η Ευρωζώνη είναι απλώς ένα κομμάτι του παζλ και δεν είμαι βέβαιος πως είναι αυτό με το οποίο θα έπρεπε να αρχίσει κανείς», λέει υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μακρόν είχε μιλήσει διεξοδικά για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, θεωρώντας πως είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ύστερα από χρόνια αναβρασμού, αλλά και για την πρόληψη μιας νέας κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Γάλλοι αξιωματούχοι τονίζουν πως ο Μακρόν δεν έχει απαρνηθεί τις ιδέες του για την Ευρωζώνη. Το γεγονός ότι δεν αποτελούν πλέον άμεση προτεραιότητά του σημαίνει αναγνώριση της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη. Είναι βέβαια και ειρωνικό διότι η Γερμανίδα καγκελάριος περίμενε επί χρόνια την εμφάνιση ενός φιλόδοξου Γάλλου προέδρου. Τώρα που τον βρήκε, δεν είναι η ίδια σε θέση να προχωρήσει. Τα πρώτα σημάδια από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποκαλύπτουν πόσο δύσκολο θα είναι να πραγματοποιήσει ο Μακρόν τις φιλοδοξίες του για την Ευρωζώνη, δηλαδή τη δημιουργία προϋπολογισμού, ξεχωριστού Κοινοβουλίου και αξιώματος υπουργού Οικονομικών. Δεν πέρασε απαρατήρητη στο Παρίσι η αντίθεση της νέας ολλανδικής κυβέρνησης στην πρόταση για δημιουργία Ταμείου της Ευρωζώνης που θα συνδράμει κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά σοκ, ούτε η πιθανότητα να υιοθετήσει παρόμοια στάση και η υπό σχηματισμό νέα δεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας.

Την Παρασκευή οι 19 ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες προτάσεις για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης. Εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει στο Βερολίνο, είναι απίθανο να προκύψει οτιδήποτε συγκεκριμένο από τη συνάντηση, και ο στόχος της Ενωσης να έχει συμφωνήσει επί συγκεκριμένων προτάσεων μέχρι τον Ιούνιο φαντάζει φιλόδοξος. Η πιθανότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχει κάνει το Παρίσι να αναθαρρήσει, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο Μάρτιν Σουλτς, ηγέτης του SPD, είχε δηλώσει πως η Ευρώπη θα αποτελέσει προτεραιότητα του κόμματος κατά τις διαπραγματεύσεις με την Αγκελα Μέρκελ, ενώ είχε απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» μέχρι το 2025. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον ο εξασθενημένος πολιτικά Σουλτς,  θα καταφέρει να πείσει τη Μέρκελ να ασπαστεί τις θέσεις Μακρόν για την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή