Τονωτική ένεση 1,59 δισ. στην αγορά από το δώρο των Χριστουγέννων

Τονωτική ένεση 1,59 δισ. στην αγορά από το δώρο των Χριστουγέννων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δώρο Χριστουγέννων, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα, προσδοκά ο εμπορικός κόσμος προκειμένου να τονωθεί η ψυχολογία και να αναθερμανθεί η αγοραστική κίνηση κατά τις ημέρες των εορτών. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ, με εγκύκλιο ενημερώνει τον εμπορικό κόσμο πως η καταβολή του δώρου στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωτική και πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Το ινστιτούτο της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ) υπολογίζει πως μέσω του δώρου 1,59 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν και θα αναθερμάνουν την πραγματική οικονομία, ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί και βελτίωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς καταβάλλονται σημαντικές εισφορές τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εργοδότες.

Και βέβαια, όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις από τη βελτιωμένη ρευστότητα θα ωφελήσουν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, από τη στιγμή που μέρος του επιπλέον εισοδήματος των καταναλωτών θα επιστρέψει, εξαιτίας των αυξημένων πωλήσεων, στα ταμεία τους.

Συνολικά, εκτιμάται ότι οι 1,898 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μέσες μεικτές μηνιαίες αποδοχές 957,3 ευρώ (804,1 ευρώ καθαρά) θα λάβουν σωρευτικά 1,59 δισ. ευρώ (1,89 δισ. ευρώ μεικτά) μόνο από τη συγκεκριμένη παροχή, η καταβολή της οποίας προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για όλους τους μισθωτούς που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη. Μάλιστα, το συνολικό κόστος του δώρου Χριστουγέννων για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 2,37 δισ. ευρώ. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ βάση για τον υπολογισμό του αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά τη 10η Δεκεμβρίου.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί απαραίτητο να υπενθυμίσει ότι στην καταβολή του δώρου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα (και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου) και το μόνο που δεν χρειάζονται αυτήν την εποχή είναι αχρείαστα πρόστιμα και ποινές που δεν εξυπηρετούν κανέναν, ούτε την επιχείρηση ούτε τους εργαζομένους.

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν τις τρεις Κυριακές των εορτών (17 και 24 και 31 Δεκεμβρίου) θα αμειφθούν, κατά τις κείμενες διατάξεις, με προσαύξηση 75%. Ξεκαθαρίζει ότι το ρεπό που δικαιούνται πρέπει να δοθεί εντός της εβδομάδας που ακολουθεί την Κυριακή κατά την οποία εργάστηκαν και όχι σε άλλο χρονικό σημείο, και… υπενθυμίζει ότι, παραδοσιακά και εθιμικά, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου είναι κλειστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή