Τον Ιανουάριο στις τράπεζες οι παραδοχές για το stress test

Τον Ιανουάριο στις τράπεζες οι παραδοχές για το stress test

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο θα δοθούν από την ΕΚΤ στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών οι μακροοικονομικές παραδοχές του stress test, που θα διενεργηθεί τους πρώτους μήνες του 2018, και οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει στις τράπεζες τις παραδοχές της για την τριετία 2018-2020, για την πορεία του ΑΕΠ, της απασχόλησης και την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων, και με βάση αυτές θα «δοκιμαστούν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Το πόσο συντηρητικές, που στην τραπεζική ορολογία μεταφράζεται σε αρνητικές, ή θετικότερες θα είναι αυτές οι εκτιμήσεις-παραδοχές για την πορεία της οικονομίας θα κρίνει το αν θα χρειαστούν, και πόσα, πρόσθετα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι από τις διερευνητικές επαφές με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι η μεθοδολογία του stress test θα είναι ενιαία για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως έχει κατ’ επανάληψιν τονίσει η ΕΚΤ, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι το κρίσιμο στοιχείο, που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, είναι οι μακροοικονομικές και άλλες παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου. Οπως αναφέρουν, οι τεχνικές αυτές παραδοχές θα γνωστοποιηθούν στις αρχές Ιανουαρίου και με βάση αυτές θα εξεταστούν οι επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών καθώς και στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Στελέχη τραπεζών εμφανίζονται επιφυλακτικά για το κατά πόσον αυστηρές ή ήπιες θα είναι οι παραδοχές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση. Ωστόσο εκτιμούν ότι η ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών τη φετινή χρονιά και οι καλές επιδόσεις στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι προβλέψεις για το δυσμενές σενάριο δεν θα είναι πολύ δυσμενείς. Σημειώνεται ότι η πορεία της εγχώριας οικονομίας την τριετία 2015-2017 ήταν αισθητά καλύτερη των παραδοχών της ΕΚΤ τόσο για το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο, βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε το stress test του 2015.

Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζουν ότι η ελληνική περίπτωση έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον πολιτικό κίνδυνο, το αρνητικό ιστορικό της χώρας, την απουσία ξεκάθαρου πλαισίου για μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης, στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πολύ συντηρητική προσέγγιση για την πορεία της οικονομίας. Επιπλέον πίεση για μια πιο συντηρητική προσέγγιση ασκεί το ΔΝΤ, το οποίο έχει διατυπώσει δημόσια πολλές αιτιάσεις για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την πρόοδο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ζητώντας την πρόσθετη κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ υποχρέωσαν την ΕΚΤ να επισπεύσει τα stress tests για τις εγχώριες τράπεζες και να δηλώσει ότι θα πραγματοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής περίπτωσης ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ.

Από την πλευρά τους, οι επιτελείς των τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξοι τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και τα αποτελέσματα του stress test.

Οπως σημειώνουν, δεδομένης της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και με την προοπτική επιτυχούς εξόδου από το πρόγραμμα χρηματοδότησης το καλοκαίρι του 2018, την υψηλή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και τις καλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα αποτελέσματα του stress test θα είναι διαχειρίσιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, για το γ΄ τρίμηνο οι τράπεζες πέτυχαν μεγαλύτερη μείωση στα κόκκινα δάνεια όχι μόνο σε σχέση με τους αρχικούς στόχους αλλά και τους αναθεωρημένους, που υποβλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αναλυτικότερα, τα NPEs ήταν κατά 796 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του αναθεωρημένου στόχου ενώ τα NPLs ήταν κατά 89 εκατ. χαμηλότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή