Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία στις ΗΠΑ συμφώνησαν για μείωση φόρων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία στις ΗΠΑ συμφώνησαν για μείωση φόρων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς υλοποίηση οδεύει η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τη μείωση των συντελεστών σε επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα αρχής γενομένης από το 2018 αλλά και την επέκταση υφιστάμενων φοροαπαλλαγών. Η συμφωνία τους προλειαίνει το έδαφος για τη σχετική ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Προχωρώντας σε αλλαγές κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου συμφώνησαν να διατηρήσουν μια δημοφιλή πρόβλεψη του φορολογικού κώδικα, βάσει της οποίας εκπίπτουν οι πολιτειακοί και οι δημοτικοί φόροι και εκείνοι της ακίνητης περιουσίας από το συνολικό φορολογητέο εισόδημα. Πρόκειται για καίρια πρόβλεψη της νομοθεσίας, όταν αφορά πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και η Καλιφόρνια που έχουν υψηλή φορολογία. Συμφώνησαν, άλλωστε, να παρατείνουν μία ακόμη ευνοϊκή πρόβλεψη, ότι εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα οι τόκοι των στεγαστικών δανείων αλλά για τις πρώτες 750.000 δολάρια, ενώ έως τώρα ίσχυε για το πρώτο 1 εκατ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα της μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις, η κοινή πρόταση των δύο σωμάτων προβλέπει μείωση του συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 21% από το υφιστάμενο 35%. Το αρχικό νομοσχέδιο τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας προέβλεπε τη δραστικότερη μείωσή του στο 20%. Ανταποκρινόταν, εν ολίγοις, στις επίμονες πιέσεις που ασκούσαν ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και η πιο συντηρητική ομάδα των Ρεπουμπλικανών.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου κατέληξαν, ωστόσο, σε ηπιότερη αλλαγή για να αναπληρώσουν μερικώς την απώλεια φορολογικών εσόδων από άλλες φοροαπαλλαγές. Οπως έχουν επισημάνει οικονομικοί αναλυτές, η διαφορά μιας ποσοστιαίας μονάδες στη φορολογία των επιχειρήσεων μπορεί να φέρει στα ταμεία του αμερικανικού κράτος περίπου 100 δισ. δολάρια σε δέκα χρόνια. Αυτό το ποσόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, όπως για να καταργηθούν ορισμένοι φόροι κληρονομιάς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία ή ακόμη και για να διατηρηθούν ορισμένες φοροαπαλλαγές προς τους γονείς ανηλίκων, κάτι που έχει υποστηρίξει μερίδα των Ρεπουμπλικανών. Τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου συμφώνησαν, όμως, παράλληλα σε μια αλλαγή που θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία των Δημοκρατικών και θα εντείνει τις αντιδράσεις τους, καθώς αφορά τη μείωση του ανώτερου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 39,6% στο 37% . Πρόκειται για τον συντελεστή που εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 470.000 δολαρίων για παντρεμένα ζευγάρια. Τα δύο σώματα αναθεωρούν, παράλληλα, και τις διάφορες φορολογικές κλίμακες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή