Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/12/17)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Ευρωδικαστήριο για τη θυγατρική της Cosco

Ποσό της τάξεως του 1,7 εκατ. ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί από την Cosco στο ελληνικό Δημόσιο, έπειτα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης στην κινεζική εταιρεία για την επένδυση στον ΟΛΠ το 2009, αφορά χθεσινή γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. απορρίπτει αίτηση ακύρωσης την οποία υπέβαλε το ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης της Επιτροπής. Κατά της χθεσινής απόφασης του Δικαστηρίου μπορεί να ασκηθεί νέα αίτηση αναίρεσης, περιοριζόμενη σε νομικά ζητήματα, ενώπιον του Δικαστηρίου, εντός δύο μηνών. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα πράξει το ελληνικό Δημόσιο, καθώς ρυθμίσεις όπως αυτές που αφορούν την Cosco έχουν γίνει σε πολλές παραχωρήσεις στην Ελλάδα. Η απόφαση της 23ης Μαρτίου του 2015 της Επιτροπής (2015/1827) είχε κρίνει τα μέτρα κρατικής ενίσχυσης προς όφελος της θυγατρικής της Cosco στον Πειραιά, ΣΕΠ Α.Ε., ως μη συμβατά με την εσωτερική αγορά.

Αύριο η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος

Αύριο αναμένεται η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά, οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και ήδη δεσμεύθηκαν 730 εκατ. ευρώ, για να διατεθούν στους δικαιούχους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι περίπου 89.000 αιτήσεις που έγιναν αυτόματα και αφορούν ηλικιωμένους – συνταξιούχους άνω των 70 ετών, οι οποίοι διαμένουν μόνοι και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οσο για τις αιτήσεις σε εκκρεμότητα, ήδη ετοιμάζεται απόφαση με στόχο η πλατφόρμα να επαναλειτουργήσει έως την ερχόμενη Δευτέρα και η νέα διαδικασία να περαιωθεί εντός του 2017.

Στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ

Στα εγκαίνια της Διεθνούς Eκθεσης Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, προτίθεται να παρευρεθεί ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπερ Ρος, καθώς οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο Αμερικανός αξιωματούχος με τον Ελληνα υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον και οι δύο υπουργοί δεσμεύθηκαν να συναντηθούν εκ νέου το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στη Θεσσαλονίκη το Δ.Σ. της Eurobank

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται αυτή την εβδομάδα η διοίκηση της Eurobank, ενώ αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει στην πόλη, σε πλήρη σύνθεση, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Σύμφωνα με στελέχη της Eurobank, η τράπεζα δίνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας: «Η συνεδρίαση του Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη είναι η σημαντικότερη στον ετήσιο προγραμματισμό της τράπεζας, καθώς θα συζητήσουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για την επόμενη τριετία, την τριετία που πιστεύουμε ότι αρχίζει, επιτέλους, ο ανοδικός κύκλος για την οικονομία».

Ρίχνουν τα δίχτυα για «Νηρέα» και «Σελόντα»

Δεν έχασε την ευκαιρία ο Θορ Τάλσεθ, γενικός διευθυντής της Amerra Capital Management, να προβάλει την υποψηφιότητα του fund για την απόκτηση της «Σελόντα» και της «Νηρεύς». Στη διάρκεια του Capital Link, ο κ. Τάλσεθ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ως διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επένδυση σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και αγροτικής παραγωγής, η Amerra είναι ενθουσιασμένη για την επένδυσή της στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην οικοδόμηση μιας επιτυχημένης, κερδοφόρας και μεγάλης βιομηχανίας ιχθυοκαλλιέργειας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πολιτικές-ρυθμιστικές αρχές, η τραπεζική κοινότητα και η ίδια η βιομηχανία πρέπει να συνεργαστούν και μαζί να δημιουργήσουν τα θεμέλια για την ιχθυοκαλλιέργεια, έτσι ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα. Η Amerra, κύριος μέτοχος του ομίλου Ανδρομέδα, θα συμβάλει ενεργά και θα επενδύσει σε αυτήν τη διαδικασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή