Ποιον διέσωσε ο Ντάισελμπλουμ;

Ποιον διέσωσε ο Ντάισελμπλουμ;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις ευκαιρίες τουλάχιστον, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωομάδας απέτισε φόρο τιμής στις προσπάθειες των Ελλήνων. Πολλοί ξεχωρίζουν, και είναι κατανοητό, την αναφορά του κ. Ντάισελμπλουμ (την οποία δεν κατόρθωσα να βρω στην πηγή της) ότι το 2010, όταν φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να δανειστεί στις αγορές, η κοινότητα των ευρωκρατών επέλεξε να διασώσει τις τράπεζες της Ζώνης και εμμέσως την Ελλάδα, στην οποία φόρτωσε το ειδεχθές πρόγραμμα λιτότητας. Είναι προφανές πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι: αυτό που πράγματι επέλεξε η Ευρώπη ήταν να διασώσει την Ελλάδα. Δανείζοντας, με το πρώτο μνημόνιο, ένα τεράστιο ποσό χρημάτων σε ένα από τα μέλη της Ζώνης, η περίπτωση να πτωχεύσει η Ελλάδα ετέθη υπό έλεγχο. Με αποτέλεσμα να αποφευχθεί, πράγματι, η ζημία που θα έπρεπε αλλιώς να αναλάβουν οι κάτοχοι όσων είχαν αποκτήσει «χαρτιά» της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει τον αντίστροφο δρόμο. Αντί να δανείσουν τους Ελληνες, να πληρώσουν απευθείας τους ομολογιούχους της Ευρωζώνης. Στα υπόψη σας ότι δεν επρόκειτο κυρίως για τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, αλλά για ταμεία συνταξιούχων, επενδυτικούς οργανισμούς πολιτών και, χωρίς αμφιβολία, αν και σε μικρότερο βαθμό, για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Από την άποψη της λογιστικής ζημίας, ήταν ευκολότερο για τα κράτη που συμμετείχαν στο αρχικό δάνειο διάσωσης να καλύψουν τις ζημίες των δικών τους φορέων και να αδιαφορήσουν για την τεράστια ζημία που προκαλεί πάντοτε η πτώχευση ενός κράτους στους ίδιους τους πολίτες του, λόγω των απίθανων και ολοκληρωτικών επιπτώσεων που πάντοτε τη συνοδεύουν.

Τούτων λεχθέντων, ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει δίκιο όταν λέει ότι η συμφωνία επί του ελληνικού προγράμματος εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρωζώνη από τις περιπλοκές που με βεβαιότητα θα εκδηλώνονταν τότε. Αυτό είναι η ουσία και όχι ο λογαριασμός των ομολόγων. Εχουν και μια παιδευτική αξία οι δηλώσεις αυτές: Αν τώρα η Ελλάδα ανοήτως επιλέξει τον εκβιασμό της πτώχευσης, η ζημία θα πέσει αποκλειστικά στις πλάτες των πολιτών της. Αυτός ήταν από τότε ο στόχος. Γι’ αυτό, ο Ολλανδός πολιτικός δεν λέει τίποτε απολύτως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή