Η ξεχασμένη επέτειος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτή την υπέροχη χώρα των απειράριθμων εορτών και επετείων, ουδείς εκ των πολιτικών ηγετών, που διατρανώνουν, ορθότατα βεβαίως, την απέχθειά τους για το οικτρό δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου, θυμήθηκε ότι σαν χθες, 13 Δεκεμβρίου, ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τέως των Ελλήνων, ηγήθηκε πριν από πενήντα χρόνια στρατιωτικού κινήματος για την ανατροπή της χούντας.

Η απόπειρα υπήρξε ανεπιτυχής, διότι οι επιφανέστεροι των στρατηγών που ηγούντο του κινήματος ήσαν ανίκανοι να ελέγξουν τους υφισταμένους τους αξιωματικούς. Ηταν και αυτό ένα σύμπτωμα της παρακμής του παλαιού συστήματος. Ωστόσο, το αποτυχημένο εκείνο κίνημα, όπως και η επίμονη άρνηση του βασιλέως Κωνσταντίνου να επιστρέψει στην Ελλάδα, παρά τις εκκλήσεις της χούντας, στέρησαν από το καθεστώς του Γ. Παπαδοπούλου νομιμότητα, αν και στην πράξη αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Με δύο λόγια, ο Κωνσταντίνος έσωσε την τιμή της Ελλάδος και όλων όσοι εκπροσωπούσαν την πολιτική τάξη έως την αποφράδα εκείνη ημέρα. Ουδείς εκ των Ελλήνων πολιτικών τού αναγνώρισε αυτή την προσφορά. Ισως δεν θα ήταν άσκοπο, εν προκειμένω, να σημειωθεί ότι όταν η Ελένη Βλάχου διέκοψε αυθημερόν την κυκλοφορία της «Κ» και όλων των εντύπων της, έσωζε την τιμή της Δεξιάς, διότι ουδείς εκ των στελεχών της ΕΡΕ –με μία μόνο θλιβερή εξαίρεση– διενοήθη να προσχωρήσει στους πραξικοπηματίες.

Ολα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, θα υποστηρίξουν ορισμένοι και ίσως με το δίκιο τους. Αλλά υπάρχει ένα μελανό σημείο, που διαχρονικώς εκθέτει το πολιτικό μας σύστημα ως μοχθηρό, πρωτόγονο και εμπαθές. Πρόκειται για την αμφισβήτηση της ελληνικής ιθαγένειας και την αφαίρεση των ελληνικών διαβατηρίων από τα μέλη της βασιλικής οικογενείας. Εργο της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε, μετά πάθους, ένας συνταγματολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, εκσυγχρονιστής και ευρωπαϊστής, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δηλαδή, στα εκατό και πλέον χρόνια της δεύτερης ελληνικής δυναστείας, οι έξι  συνταγματικοί βασιλείς της Ελλάδος ήσαν «ξένοι», «μη Ελληνες». Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος Α΄, ο ηγέτης των ελληνικών στρατευμάτων που απελευθέρωσαν τη Μακεδονία και την Ηπειρο από την οθωμανική κυριαρχία, ήταν «ξένος», «μη Ελλην». Ούτε οι χειρότεροι εχθροί αυτού του έθνους δεν θα αποτολμούσαν παρόμοια στρέβλωση της Ιστορίας.

Βασιλείς καθαιρέθησαν μετά τον τελευταίο Μεγάλο Πόλεμο. Σε όλες τις χώρες όμως τιμώνται από κυβερνήσεις κάθε άλλο παρά φιλομοναρχικές, απλώς και μόνον από σεβασμό στην ιστορία του έθνους που εκπροσωπούν. Οχι όμως στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή