«Ακούγαμε τους Ρομά να βρίζουν και να μας απειλούν» – Καταγγελία συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. για ασυρμάτους

«Ακούγαμε τους Ρομά να βρίζουν και να μας απειλούν» – Καταγγελία συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. για ασυρμάτους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την σφοδρή αντίδραση των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το Α.Τ. Ανω Λιοσίων και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 9 αστυνομικών των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) καταγγέλει ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων και ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ προσπαθούσε να συντονίσει τις αστυνομικές δυνάμεις, μέλη της κοινότητας των Ρομά που μετείχαν στα επεισόδια παρενέβαιναν με δικούς τους ασυρμάτους στη συχνότητα της ΕΛ.ΑΣ. βρίζοντας και απειλώντας τους αστυνομικούς!

Το κωμικοτραγικό συμβάν, όπως και άλλα, αντίστοιχα που έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν, αποδίδεται στην αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να λειτουργήσει το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών TETRA, με συνέπεια οι αστυνομικοί «πρώτης γραμμής» να χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα το παρωχημένο αναλογικό σύστημα.

Η οριστική συμφωνία για την παραλαβή του συστήματος TETRA υπεγράφη μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών στα μέσα Οκτωβρίου. Η ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο, δεν έχει ακόμα προμηθευτεί τους πομποδέκτες (ατομικούς ασυρμάτους) με αποτέλεσμα το εξελιγμένο ψηφιακό σύστημα να παραμένει εκτός λειτουργίας.

«Μετά και τα γεγονότα στα Άνω Λιόσια, συνέπεια των οποίων οχτώ  συνάδελφοι της ΔΙ.ΑΣ και ένας της Ο.Π.Κ.Ε, τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, αναδείχθηκε εκτός από την παθογένεια της ασύδοτης δράσης ομάδων Ρομά της Δυτικής Αττικής και η δυνατότητα να παρεμβαίνουν στη συχνότητα της Αστυνομίας, να διαβιβάζουν ασυρματικά, να υβρίζουν και να απειλούν με περίσσιο θράσος!!» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Αττικής.

Όμως, οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. δεν σταματούν εδώ. Κατηγορούν την ηγεσία ΓΑΔΑ ότι έστειλε τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να καταστείλουν το εξαγριωμένο πλήθος των Ρομά μολονότι οι αστυνομικοί της ομάδας δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ούτε την εκπαίδευση για να φέρουν σε πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή. Καταγγέλουν μάλιστα ότι η εντολή στους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. να μεταβούν στο Α.Τ. Ανω Λιοσίων δόθηκε από τους επικεφαλής αξιωματικούς τηλεφωνικά και όχι μέσω ασυρμάτου, ούτως ώστε σε περίπτωση που αναζητηθούν ευθύνες, οι εντολές να μην υπάρχουν καταχωρημένες στο σύστημα καταγραφής που λειτουργεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης.

«Με ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ η ΔΙ.ΑΣ στέλνεται να καταστείλει εξεγερμένους ΡΟΜΑ, παρότι αυτό απαγορεύεται από τα καθήκοντα της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΦΕΑΑ.

Τα επεισόδια  Άνω Λιόσια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης με αφορμή το θάνατο ενός 62χρονου Ρομά στα κρατητήρια του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος. Στο άκουσμα της είδησης περίπου 150 Ρομά από τον καταυλισμό των Άνω Λιοσίων πολιόρκησαν το τμήμα και συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς χτυπώντας τους με πέτρες και ξύλα.

Ο θάνατος του 62χρονου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για κλοπές, αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια.

Δόθηκαν νέοι ασύρματοι στις ΟΠΚΕ

Με νεότερη ανακοίνωσή του, το ΣΕΦΕΑΑ, εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς μετά από την καταγγελτική του στάση, «με διαταγή του Αρχηγείου και του αρμόδιου Τμήματος Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων, ορίζεται ότι οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ό.Π.Κ.Ε) θα χρησιμοποιεί τους κατεχόμενους και ήδη παραμετροποιημένους και λειτουργικούς ασυρμάτους TETRA MOTOROLA MTH – 800».

Όπως επισημαίνει το ΣΕΦΕΑΑ, «αναμένεται σταδιακά να επεκταθεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες αφού εξασφαλιστούν οι αντίστοιχοι ασυρματικοί πομποδέκτες, προβάλλοντας την αναγκαιότητα για άμεσο εφοδιασμό και των υπηρεσιών της Άμεσης Δράσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή