Υψηλοί τόνοι Κοντονή στη Βουλή κατά Δικαιοσύνης

Υψηλοί τόνοι Κοντονή στη Βουλή κατά Δικαιοσύνης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης έδωσε χθες από τη Βουλή αυτή τη φορά ο κ. Στ. Κοντονής, και υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία συμμερίζεται την κυβερνητική επιχειρηματολογία, χρησιμοποίησε οξείς τόνους και έναντι εκείνων από το πολιτικό σύστημα που ασκούν κριτική στους χειρισμούς του.

Στον απόηχο ανάλογου περιεχομένου αναφορών και του πρωθυπουργού στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του (ΕΤ3), το θέμα ετέθη από την αξιωματική αντιπολίτευση και τη ΔΗΣΥ σε συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αντικείμενο της οποίας είναι η επεξεργασία νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων καταλογίζοντας ουσιαστικά στους δικαστές πρόθεση να μην καταθέτουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, είπε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στο νόμο, ενώ έθεσε και ζήτημα σύστασης της Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες. «Αν θέλουμε εξαιρέσεις στο νομό, καλύτερα να καταργήσουμε το νόμο», είπε ο κ. Κοντονής, για να προσθέσει: «Η απαίτηση ορισμένων στις Επιτροπές ελέγχου του πόθεν έσχες, να περιλαμβάνονται μόνο για την περίπτωση των δικαστών, δικαστές και να προΐσταται και δικαστής, αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά». Παράλληλα, σημείωσε: «Είναι γεγονός εδώ, ότι όποιοι στοιχίζονται πίσω από τέτοιες αντιλήψεις, δεν θέλουν τον έλεγχο και δυστυχώς, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, που στοιχίζονται πίσω από αυτές τις αντιλήψεις, οι οποίες πολιτικές δυνάμεις διέγραψαν μια πορεία 30 ετών, που οδήγησε σε ένα καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς».

Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ Κων. Καραγκούνης υπογράμμιζε μεταξύ άλλων: «Εγινε αυτό που ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί στην Μεταπολίτευση. Συνέβη το θεσμικά πρωτόγνωρο και καινοφανές, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να κατηγορεί ευθέως και δημόσια τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ότι παρεμβαίνει με ωμό τρόπο στη δικαιοσύνη. Ακουσα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σιγοντάρισε, χθες, τον Υπουργό και συμφώνησε με τις απόψεις του. Εξέφρασε και ο ίδιος την άποψη και μάλιστα την επιθυμία του για το τι πόθεν σχέσεις των δικαστών θα ήθελε να υπάρχει». Για να προσθέσει: «Ατυχώς, λοιπόν, στην Ελλάδα της πρώτης φοράς αριστερά, φτάνουμε σε εκείνο το σημείο όπου το δίκιο πολιτικοποιείται. Όπως έχω ξαναπεί, αρέσει δεν αρέσει στην πρώτη φορά αριστερά, στην Ελλάδα δεν πρόκειται να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια, διότι είμαστε, ευτυχώς ακόμη, ένα δυτικό ευρωπαϊκό κράτος».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου είπε: «Η κατάσταση που διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες, είναι ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη. Να εξηγηθώ, ότι δεν αναφέρομαι στον κ. Υπουργό, αναφέρομαι σε κάτι πιο σημαντικό. Αναφέρομαι στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην ΕΤ 3, η οποία νομίζω ότι εκφεύγει από όλα τα γνωστά συνταγματικά και πολιτειακά όρια. Ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει μία διαδικασία διαπόμπευσης, εκφοβισμού των δικαστών. Υπάρχει μια πολιτική απαξίωση των δικαστών, που σήμερα γίνεται πόλεμος με το άλλοθι, ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Η κυβέρνηση στήνει μια παγίδα, ένα πόλεμο, μια κατασκευή εχθρού, έτσι ώστε πίσω από αυτό, να υπάρξει μια γραμμή άμυνας για την καθημερινότητα της Κυβέρνησης».

Αιχμές κατά της Δικαιοσύνης άφησαν με τις τοποθετήσεις τους και με διαφορετική επιχειρηματολογία οι Αθ. Παπαχριστόπουλος ΑΝΕΛ και Ι. Αϊβατίδης ΧΑ, ενώ υπερασπίστηκε τον κ. Κοντονή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη σειρά του δήλωσε πως διασκεδάζει με τις προσωπικές επιθέσεις «ιδίως όταν προέρχονται από τη δεξιά», για να προσθέσει σε έντονα απαξιωτικούς τόνους: «Έχουν εξελιχθεί σε διασκεδαστές της κοινής γνώμης την τελευταία περίοδο, διότι – αν θυμάμαι καλά και  αν έχω μετρήσει σωστά- επτά ή οκτώ υπουργών έχουν ζητήσει την παραίτηση. Κατ' επανάληψη γελοιοποιούνται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή