Από 100 ευρώ ξεκινούσαν οι μίζες του κυκλώματος στον ΟΣΕ – Σε πολλά εκατομμύρια εκτιμάται η ζημιά

Από 100 ευρώ ξεκινούσαν οι μίζες του κυκλώματος στον ΟΣΕ – Σε πολλά εκατομμύρια εκτιμάται η ζημιά

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ, ανάμεσά τους και ένας προϊστάμενος διεύθυνσης, κατηγορούνται για συμμετοχή σε πολυμελές κύκλωμα που εξαπατούσε τον Οργανισμό ζημιώνοντάς τον πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το κύκλωμα κατηγορείται ότι έκλεβε το προς εκποίηση υλικό του ΟΣΕ πουλώντας το ως σκράπ, αλλά και ότι με τη συνδρομή επίορκων υπαλλήλων του Οργανισμού, «έστηνε» διαγωνισμούς για την πώληση υλικών του ΟΣΕ, αγοράζοντάς τα σε χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες τιμές.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, που αποκάλυψε την απάτη,  προχώρησε στη σύλληψη συνολικά 19 ατόμων, μεταξύ τους και οι οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ, οι μίζες των οποίων εκτιμάται ότι ξεκινούσαν από τα 100 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 40.000.

Ως «εγκέφαλοι» εμφανίζονται τρεις από τους συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν συστήσει εταιρεία σκραπ, που δραστηριοποιούνταν στη διαχείριση εκμετάλλευση και το χονδρεμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποτέλεσαν και το όχημα για τη συμμετοχή τους στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς εκποίησης άχρηστων υλικών

Η επιχείρηση έλαβε χώρα την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τον Βόλο, την Πέλλα, τη  Θήβα και τη Λαμία ωστόσο, η δράση του κυκλώματος εντοπίζεται σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο της έρευνας αστυνομικοί «υπέκλεπταν» τις τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων και κατέγραψαν κωδικοποιημένες εκφράσεις στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Η δράση της σπείρας ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο υπολογίζεται ότι υπερέβη το 1 εκατ. ευρώ.

Στα σπίτια ορισμένων εκ των επίορκων υπαλλήλων βρέθηκαν δεσμίδες με μεγάλα χρηματικά ποσά ενω τα αρχηγικά μέλη της σπείρας «έκρυβαν» τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βουλγαρία και την Κύπρο

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης προέκυψε ότι τα μέλη της ακολουθούσουν κυρίως δύο μεθόδους δράσης.

Στην πρώτη περίπτωση η σπείρα επεδίωκε οι ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού που κάθε φορά παραλαμβάνονταν πραγματικά από τα μέλη της οργάνωσης, να είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονταν στα «εικονικά» ζυγολόγια και πρωτόκολλα παράδοσης που συντάσσονταν από συγκεκριμένους υπάλληλους των ζημιωθέντων νομικών πρόσωπων, που ορίζονταν από τα μέλη των επιτρόπων παράδοσης.

Ενδεικτικό του εύρους της δραστηριότητας του κυκλώματος είναι ότι μόνο το τελευταίο τετράμηνο διαπιστώθηκε ότι εκδοθήκαν συνολικά 71 «εικονικά» ζυγολόγια, καθώς και 34 πρωτόκολλα παράδοσης εκποιούμενου υλικού που αποτελούν προϊόν ψευδούς βεβαίωσης, υπογεγραμμένα από υπάλληλους της «Ο.Σ.Ε. Α.Ε.», οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί.

Στη δεύτερη τα μέλη της οργάνωσης, υπό τις εντολές των «αρχηγών» προέβαιναν συστηματικά στην κλοπή εκποιήσιμου υλικού, από χώρους που είχαν εναποτεθεί προς παράδοση.

Η κλοπή εκποιήσιμων υλικών πραγματοποιούνταν είτε σε χρόνο εκτός του καθορισμένου ωραρίου παράδοσής τους,  είτε κατά τις ώρες που επιτρεπόταν η παράδοση, κατόπιν συνεννόησης με υπάλληλους – μέλη της οργάνωσης. Τα υλικά παραλαμβάνονταν χωρίς να ζυγιστούν, να συνταχθούν δελτία αποστολής και χωρίς την ύπαρξη σύμβασης εκποίησης ή απόφασης παράδοσης εκποιήσιμου υλικού.

Οι ποσότητες εκποιήσιμου υλικού, μετά την παραλαβή τους από τα μέλη της οργάνωσης, ζυγίζονταν εκ νέου, προκειμένου να διαπιστώνεται το πραγματικό βάρος του φορτίου μετάλλων και στη συνέχεια, μεταφέρονταν σε χώρους προσωρινής αποθήκευσης, με σκοπό τη μεταπώληση τους σε χαλυβουργίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή