Μαγικά Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Μαγικά Χριστούγεννα στο Μέγαρο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουσικές και παραδόσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο συναντώνται τα φετινά Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα των τελευταίων ετών. Οι εκδηλώσεις εγκαινιάστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη από την εξαιρετική χορωδία του King’s College του Κέμπριτζ, ενώ την ίδια μέρα ξεκίνησε το γεμάτο φαντασία ταξίδι στη χώρα των σκιών με οδηγό τους καλλιτέχνες του Pilobolus Dance Theatre. Τα ευλύγιστα σώματα των καλλιτεχνών του περίφημου συγκροτήματος από τη Νέα Υόρκη παίζουν με το φως και το σκοτάδι και προσφέρουν το μαγευτικό τους θέαμα στο κοινό μέχρι και σήμερα το βράδυ 17 Δεκεμβρίου.

Μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος έρχεται στις 20 Δεκεμβρίου. Είναι η παρουσίαση του Ορατορίου των Χριστουγέννων του Ι. Σ. Μπαχ, από τους περίφημους μουσικούς του Λούβρου. Το διάσημο σύνολο, το οποίο παίζει σε όργανα εποχής, θα διευθύνει ο Γάλλος Μαρκ Μινκοφσκί, ένας από τους πλέον έμπειρους αλλά και εμπνευσμένους αρχιμουσικούς, που έχουν ασχοληθεί με τη μουσική του 18ου αιώνα. Μαζί τους οκτώ εξαιρετικοί τραγουδιστές, ανάμεσα στους οποίους και η διάσημη υψίφωνος Λένεκε Ράουτεν. Στο ίδιο πνεύμα, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, η Ουρανία Γκάσιου ερμηνεύει στο εκκλησιαστικό όργανο της αίθουσας Φίλων της Μουσικής μεταξύ άλλων έργα των Μπαχ, Βιερν, Παχέλμπελ, Μπραμς και Μεσιάν, εμπνευσμένα από τα Χριστούγεννα.

Φέτος, με οδηγό τον Καραγκιόζη, τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν στο… φεγγάρι. Ο σκιοπαίχτης Ηλίας Καρελλάς ετοίμασε μια πρωτότυπη παραγωγή γεμάτη χιούμορ και μουσική, στην οποία συμμετέχουν ο εξωγήινος-ορχήστρα Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ο δόκτωρ Κόσμικ, Θάνος Κοσμίδης και η γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής Smyrna. Οι παραστάσεις, που ξεκίνησαν χθες, θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο «ελληνικό» μήκος κύματος είναι επίσης οι δύο συναυλίες με παραδοσιακά κάλαντα, τα οποία μετέγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και παρουσιάζονται από το μουσικό σύνολο Παλίντονος Αρμονία και τη Χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» στις 21 και 22 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στα κάλαντα, παραμύθια αφηγείται η Ξένια Καλογεροπούλου.

Από τη δουλειά ενός διάσημου παραμυθά του βορρά, του Δανού Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, εμπνεύστηκε ο Γιώργος Νανούρης. Διασκεύασε και σκηνοθέτησε μερικά από τα διασημότερα παραμύθια και τα παρουσιάζει από τις 26 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2018 μαζί με τους μουσικούς της Καμεράτας υπό τον Παναγιώτη Βλάχο. Τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκο Κουρή και Λένα Παπαληγούρα πλαισιώνουν φιγούρες του εικαστικού Φίλιππου Φωτιάδη.

Σε όλο τον δυτικό κόσμο τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με τον «Καρυοθραύστη», το γνωστό μπαλέτο με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι. Φέτος, ο έρωτας της μικρής Κλάρας για τον πρίγκιπα Αλεξέι και η προσπάθεια του κακού Ντροσελμάγερ να τους χωρίσει, οι μαγικές χιονονιφάδες, το βαλς των λουλουδιών, ο ισπανικός, ο αραβικός και ο κινεζικός χορός, θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο από τις 20 έως και τις 30 Δεκεμβρίου από το Μπαλέτο Γκριγκορόβιτς σε χορογραφία του ίδιου του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ενός από τους σημαντικότερους Ρώσους χορευτές και χορογράφους. Οποιος επιθυμεί μπορεί να απολαύσει σήμερα το βράδυ στην αίθουσα «Σκαλκώτας» το ίδιο μπαλέτο σε μαγνητοσκοπημένη δορυφορική μετάδοση από το Μπολσόι.

Οσο πλησιάζει η νέα χρονιά, το κλίμα των εκδηλώσεων γίνεται όλο και πιο φωτεινό. Ετσι, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου στη διάθεση των ημερών μάς βάζει η γοητευτική φωνή του Μάριου Φραγκούλη μαζί με δύο λυρικές τραγουδίστριες αγαπητές στο αθηναϊκό κοινό, τη Βασιλική Καραγιάννη και τη Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Στις 30 Δεκεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία αποχαιρετά το 2017 με ένα γκαλά όπερας. Δημοφιλείς άριες από έργα των Μότσαρτ, Ροσίνι, Οφενμπαχ, Μπέρνσταϊν και άλλων τραγουδούν οι υψίφωνοι Νίνα Κουφοχρήστου και Αρτεμις Μπόγρη όπως επίσης ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Οι πρώτες νότες της νέας χρονιάς ανήκουν δικαιωματικά στους μουσικούς της Καμεράτας και τον Γιώργο Πέτρου, ο οποίος στις 4 Ιανουαρίου προτείνει μια «Πρωτοχρονιά με άρωμα Βιέννης»: δημοφιλείς χοροί, βαλς, πόλκες, μαζούρκες, εισαγωγές από διάσημες οπερέτες, υπόσχονται να προσφέρουν ένα πλατύ χαμόγελο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή