Εντεκα ζωγράφοι και ένας φωτογράφος «διαβάζουν» Μισέλ Φάις

Εντεκα ζωγράφοι και ένας φωτογράφος «διαβάζουν» Μισέλ Φάις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το μεσημέρι, από τη 1 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ., στην γκαλερί «Φωκίωνος Νέγρη 16» θα πραγματοποιηθούν ξενάγηση, συζήτηση και αναλόγιο που εκκινούν από το πεζογραφικό έργο του Μισέλ Φάις, στο πλαίσιο της έκθεσης «Συγκάτοικες εικόνες. Εντεκα ζωγράφοι κι ένας φωτογράφος “διαβάζουν” Μισέλ Φάις».

Οι ζωγράφοι Αγγελος Αντωνόπουλος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Περικλής Γουλάκος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Μανώλης Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Αχιλλέας Παπακώστας, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης και ο φωτογράφος Ηλίας Κοσίντας, πατώντας στο πεζογραφικό, θεατρικό και φωτογραφικό έργο του συγγραφέα συνθέτουν τις δικές τους ιστορίες βλεμμάτων (μέσα από ζωγραφική, βίντεο και φωτογραφίες) στο πέρασμα του χρόνου.

Ειδικά σήμερα οι συμμετέχοντες εικαστικοί και η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά ξεναγούν φιλότεχνους και βιβλιόφιλους στην έκθεση και, παρουσία του συγγραφέα, συζητούν μαζί τους. Παράλληλα, η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη θα διαβάσει αποσπάσματα από βιβλία του συγγραφέα.

Γράφει, χαρακτηριστικά, ο Μισέλ Φάις σχετικά με την έκθεση: «Σ’ αυτό λοιπόν το τραπέζι της μνήμης, του ανάποδου φυλλομετρήματος είκοσι τριών χρόνων γραφής, κάθισαν δώδεκα αγαπημένοι φίλοι, αφοσιωμένοι και ταλαντούχοι άνθρωποι της εικόνας, για την ακρίβεια ανακατεύτηκαν με πολλά από τα φασματικά πρόσωπα των βιβλίων μου, αυτούς τους εξημερωμένους δαίμονες, τους κατάσαρκους πληρεξούσιούς μου –εντός και εκτός κειμένου– κι έτσι, όλους μαζί, τρώγοντας, πίνοντας, συζητώντας και γελώντας, σαν μια παλιά, δοκιμασμένη, άφθαρτη συντροφιά, μας βρήκε το ξημέρωμα, μπορεί όμως και το σούρουπο, μιας μέρας που εδώ και χρόνια σβήνει και ποτέ δεν τελειώνει».

Ο Μισέλ Φάις είναι υπεύθυνος του ενθέτου για το βιβλίο στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Διδάσκει δημιουργική γραφή. Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Βιβλία του και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί στο σενάριο με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Eχει πραγματοποιήσει ατομικές φωτογραφικές εκθέσεις. Eχει εκδώσει εννέα πεζογραφικά βιβλία, δύο θεατρικά έργα και δύο φωτογραφικά λευκώματα. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Ελισάβετ Σακαρέλη.

​​Φωκίωνος Νέγρη 16, έως 14 Ιανουαρίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή