ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία διώχνει το FBI

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να «διώξει» από την χώρα μέλη του FBI, τα οποία βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο προηγούμενων διακρατικών συμφωνιών Τουρκίας-ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Ρεζά Ζαρράπ, η οποία απασχολεί τον τελευταίο καιρό την αμερικανική δικαιοσύνη, η Άγκυρα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στελέχη του FBI που βρίσκονται στο έδαφός της ξεπερνούν τα όρια της δικαιοδοσίας τους και επιχειρούν να πλήξουν τα συμφέροντα της.

Σήμερα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ μετέδωσε την πληροφορία ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για 30 στελέχη του FBI, μετά τις αποκαλύψεις σε αμερικανικό δικαστήριο, πρώην στελέχους της τουρκικής αστυνομίας και τις φήμες περί δωροδοκίας του ίδιου από την αμερικανική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Γιενί Σαφάκ, η Τουρκία θα διώξει από την χώρα στελέχη του FBI, τα οποία διατηρούν σχέσεις με το Κίνημα Γκιουλέν. Μάλιστα, στα πλαίσια της συγκεκριμένης κίνησης, το αρχηγείο της τουρκικής αστυνομίας ζήτησε εξηγήσεις και από συγκεκριμένο στέλεχος της υπηρεσίας.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα τονίζουν ότι αυτήν την στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται 30 Αμερικανοί πράκτορες, καταγεγραμμένοι από τις τουρκικές αρχές αλλά και άλλοι, τους οποίους δεν έχει εντοπίσει η Τουρκία και οι κινήσεις των οποίων ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την χώρα.

Η τουρκική πλευρά υποψιάζεται ακόμη ότι οι Αμερικανοί πράκτορες έλαβαν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα και διατηρούν συνεργασία με την «τρομοκρατική» οργάνωση ΦΕΤΟ. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, οι Αμερικανοί πράκτορες ενδέχεται να διευκόλυναν την μετάβαση στο εξωτερικό πραξικοπηματιών και μελών της ΦΕΤΟ.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ