Choco Pie για μια ζωή στον Βορειοκορεάτη στρατιώτη που αυτομόλησε στο Νότο

Choco Pie για μια ζωή στον Βορειοκορεάτη στρατιώτη που αυτομόλησε στο Νότο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προνόμιο να απολαμβάνει για πάντα το δημοφιλές στην κορεατική χερσόνησο, γλύκισμα Choco Pie,  κέρδισε ο βορειοκορεάτης στρατιώτης που αυτομόλησε προς τη Νότια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια της τολμηρής αυτομόλησης του στις 13 Νοεμβρίου, ο 24χρονος στρατιώτης πυροβολήθηκε 40 φορές όταν διέσχιζε την αποστρατικοποιημένη ζώνη και μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Νότιας Κορέας, όπου και χειρουργήθηκε.

Όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο στις 21 Νοεμβρίου, ο στρατιώτης προκειμένου να σιγουρευτεί ότι βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων ζήτησε να φάει  Choco Pie και να δει τηλεόραση, ενώ οι γιατροί πήραν την πρωτοβουλία να βάλουν μια σημαία της Νότιας Κορέας στο δωμάτιο του για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της ψυχικής του κατάστασης.  

Όταν έμαθε για το αίτημα του στρατιώτη, η εταιρεία Orion που παράγει τα Choco Pie, όχι μόνο του έστειλε στο νοσοκομείο 100 κουτιά αλλά του υποσχέθηκε κιόλας πως θα τον προμηθεύει με αυτά εφ' όρου ζωής.   

Η αγάπη των Βορειοκορεατών για το Choco Pie

Η Orion έκανε για πρώτη φορά γνωστά στην Νότια Κορέα τα Choco Pies – τα μικρά δηλαδή κέικ με επικάλυψη σοκολάτας και γέμιση από κρέμα marshmallow – το 1974, ενώ στη Βόρεια Κορέα δεν έχουν πάνω από 13 χρόνια κυκλοφορίας.

Τα Choco Pies πέρασαν τα σύνορα το 2004, κατά τη διάρκεια μιας κοινοπραξίας μεταξύ Βόρειας και  Νότιας Κορέας, που αφορούσε μία κοινή βιομηχανική ζώνη στην Kaesong, μια πόλη που απέχει μια ώρα με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας. Κάθε μέρα, οι εργοδότες από τη Νότια Κορέα έδιναν εν ώρα εργασίας στους εργάτες Choco Pies για σνακ. Υπολογίζεται ότι το 2004, περίπου 400.000 μικρά σοκολατοκέικ δίνονταν κάθε μέρα σε 54.000 εργάτες.

Οι εργάτες δεν άργησαν να αγαπήσουν τη λιχουδιά αυτή, ενώ πολλοί από αυτούς έμεναν να δουλέψουν και παραπάνω ώρες, για να πάρουν ακόμη περισσότερα. Γρήγορα τα γλυκίσματα βρήκαν το δρόμο τους για τη μαύρη αγορά. Το 2013, το ένα Choco Pie κόστιζε 1 δολάριο στη μαύρη αγορά της Βόρειας Κορέας.  Όταν όμως διακόπηκαν οι εργασίες στην κοινή ζώνη, λόγω της τρίτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, η τιμή των Choco Pies ανήλθε στα 2 δολάρια ανά τεμάχιο. Ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με έρευνα του CNN , ένα Choco Pie κόστιζε 10 δολάρια.

Μια γεύση πολυτέλειας

Το Choco Pie δεν είναι απλώς ένα γευστικό σνακ. Για τους ανθρώπους που έχουν ζήσει σε καθεστώτα απολυταρχίας, είναι ένα σύμβολο χλιδής και κεφαλαιοκρατίας. Για τους νοτιοκορεάτες, που γνώριζαν ότι η Βόρεια Κορέα ήταν σε χειρότερη κατάσταση, το Choco Pie ήταν ένδειξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Αναμφίβολα αυτός ήταν και ο λόγος που η Πιονγιάνγκ απαγόρευσε το 2014 την εισαγωγή των Choco Pies καθώς και άλλων αγαθών. Στην Kaesong οι εργοδότες αντικατέστησαν τα Choco Pies με νουντλς, καφέ και λουκάνικα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εργάτες δε χάρηκαν και πολύ με αυτό.

Σε μια επίδειξη δύναμης, η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να δημιουργήσει τα δικά της Choco Pies. Το 2015 δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να φορά ρόμπα εργοστασίου και να επιθεωρεί την εργοστασιακή παραγωγή των βορειοκορεάτικων Choco Pies. Μια φωτογραφία που παρουσιάζεται με τα δύο προϊόντα δίπλα δίπλα, ευελπιστούσε να περάσει το μήνυμα ότι το βορειοκορεατικό γλύκισμα ήταν σαφώς ανώτερο.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου από τη Νότια Κορέα που δοκίμασε την απομίμηση του Choco Pie, η λιχουδιά της Βόρειας Κορέας είχε λιγότερη σοκολάτα και πολύ λιπαρή γεύση. Ένας ειδικός στο χώρο της ζαχαροπλαστικής εξήγησε πως επειδή το κακάο είναι ακριβή πρώτη ύλη, τα εργοστάσια στη Βόρεια Κορέα προτιμούν το λάδι και τη ζάχαρη για την παραγωγή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή