«Τρέχουν» να κλείσουν υποθέσεις πριν «κλείσει» η Βουλή για Χριστούγεννα

«Τρέχουν» να κλείσουν υποθέσεις πριν «κλείσει» η Βουλή για Χριστούγεννα

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «οχήματα» διευθέτησης-τακτοποίησης ποικίλων ζητημάτων μετατρέπονται από την κυβέρνηση τα δύο νομοσχέδια των Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής, αντικείμενο των οποίων τυπικά είναι τα «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής» και το ελληνικό Διαστημικό Πρόγραμμα.

Η τακτική του «κλεισίματος» ποικίλων και πολλών ζητημάτων σε άσχετα νομοσχέδια λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι διαχρονικό. Η σημερινή συγκυβέρνηση δεν άλλαξε τη «συνήθεια», προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – κόμματα της οποίας ως παλαιότερες κυβερνήσεις υιοθετούσαν ανάλογη τακτική.

Ως σήμερα το μεσημέρι και ενώ ολοκληρωνόταν με επείγουσες διαδικασίες η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, είχαν κατατεθεί σε αυτό πέντε τροπολογίες αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εθνικής Αμυνας, και άλλες τέσσερις στο «Διαστημικό», αρμοδιότητας εκτός των άλλων και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γενική είναι η εκτίμηση στους διαδρόμους της Βουλής ότι ως τη στιγμή της ψήφισης των δύο νομοσχεδίων από την Ολομέλεια, που δρομολογείται για το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, θα κατατεθούν και άλλες τροπολογίες.

Η εξέλιξη είχε σχεδόν προαναγγελθεί σε χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς στελέχη της κυβερνώσας πλειοψηφίας σε μια προσπάθεια να «αιτιολογήσουν» τις επείγουσες διαδικασίες επεξεργασίας του νομοθετήματος έκαναν λόγο έως και για «έκτακτες συνθήκες».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημ. Γάκης, στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις «συνοπτικές» διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση, ώστε το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, είπε: «Ξέρουμε όλοι ότι αυτές οι ημέρες είναι πάρα πολύ δύσκολες, υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, οικονομικά θέματα που πρέπει να διεκπεραιωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό το καταλαβαίνουμε γιατί μπορεί να υπάρξουν και έκτακτες συνθήκες».

Αμέσως, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης ζήτησε περισσότερη πληροφόρηση: «Εξηγήστε μας  ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν μέχρι το τέλος του χρόνου; Θα έρθουν και άλλες τροπολογίες; Πείτε για να ξέρει και ο ελληνικός λαός».

«Εννοώ την πίεση από άλλα νομοσχέδια κ.  Καραγκούνη» επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την προηγούμενη τοποθέτησή του ο κ. Γάκης.

«Να μη αναλωνόμαστε σε διαδικαστικά θέματα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, να μην κάνετε δίκη προθέσεων, ότι υπάρχουν όλες αυτές οι διαδικασίες δήθεν για να έρθουν σωρεία τροπολογιών. Είστε μάντης, τα ξέρετε, τα γνωρίζετε;» σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, ελάχιστες ώρες πριν συνάδελφοί του τελικά τον διαψεύσουν αρχίζοντας να καταθέτουν τροπολογίες.

Απουσίες.

Σημειώνεται ότι οι επείγουσες διαδικασίες που επέβαλε η συγκυβέρνηση είχε εκτός των άλλων ως αποτέλεσμα να μην προσέλθουν δύο εκ των κρισιμοτέρων εξωκοινοβουλευτικών φορέων προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους ως προς διατάξεις του νομοσχεδίου (η πρόσκληση τους άφηνε χρονικό περιθώριο ελαχίστων ωρών να προσέλθουν στο Κοινοβούλιο, εν μέσω της γενικής απεργίας και των διαδηλώσεων που ήταν σε πλήρη εξέλιξη χθες Πέμπτη). «Δεν μπόρεσε να έρθει ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ο κ. Δημήτρης Πλουμπίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας» είπε ο κ. Γάκης.

Κ. Καραγκούνης (Εισηγητής Ν.Δ.): «Ήταν πολύ σημαντική η κατάθεση και των δύο».

Δ.Γάκης: «Σωστά, αλλά θα μας καταθέσουν υπόμνημα».

Κ.Καραγκούνης: «Αντιλαμβάνεστε ότι στο ίδιο το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία δεν έχουμε τους αρμόδιους να μας πουν τις απόψεις τους και βεβαίως και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι περισσότερες διατάξεις ειδικά στο δεύτερο μέρος αφορούν την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

«Καταβλήθηκαν νόμιμα»

Μεταξύ των εννέα πρώτων υπουργικών τροπολογιών (που κατατέθηκαν σε συντομότατο χρονικό διάστημα 10.50 πμ-10.52πμ-11.05πμ-11.20πμ-12.31μμ-12.39μμ- 12.44μμ-12.47μμ-12.51μμ), υπάρχει και μία η οποία ουσιαστικά νομιμοποιεί με καθυστέρηση τριετίας απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αναφορικά με τις αποδοχές του προσωπικού του Οργανισμού. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι αποδοχές οι οποίες καταβλήθηκαν προς το προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ δυνάμει της απόφασης του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ που λήφθηκε κατά τη συνεδρίασή του στις 21/5/2015, καταβλήθηκαν νόμιμα» αναφέρει η τροπολογία την οποία υπογράφουν οι κ. Ευκλ.Τσακαλώτος, Ευ.Αποστόλου και Γ. Χουλιαράκης. «Προκαλείται νομιμοποίηση δαπάνης ύψους 2,56 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από τη μη αναζήτηση των ανωτέρω καταβληθεισών αποδοχών», σημειώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην εκθεσή του.

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αφορά την τροποποίηση του νόμου που ορίζει τον τρόπο προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων» (σχετικά με τη συγκρότηση Επιτροπών, οι οποίες «θα εισηγούνται στον υπουργό Οικονομικών τις τιμές εκκίνησης και τους συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων»).

Η ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά τροποποίηση διατάξεων «για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και τον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, όσον αφορά στην επιλογή προϊσταμένων των οργανικών μονάδων φορέων του δημόσιου τομέα».

Οι τροπολογίες του Εθνικής Αμυνας αφορούν τον καθορισμό «του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγείται στους μετόχους των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας», επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αποζημίωση εκπαιδευτικού προσωπικού στρατιωτικών σχολών.

Η πέμπτη τροπολογία αφορά τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας «σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται για πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου και υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων που αφορούν χρήσεις, περιόδους, υποθέσεις και εν γένει φορολογικές υποχρεώσεις έως 31/12/2013».

«Κατά παρέκκλιση».

Με τη ρύθμιση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής παρατείνεται για ένα έτος (έως τις 31/12/2018) η «κατά παρέκκλιηση της κείμενης νομοθεσίας σύναψη συμβάσεων από όλους τους κρατικούς φορείς για την κάλυψη των αναγκών μεταναστών και προσφύγων, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».

Η τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αφορά παράταση για ένα μήνα (έως 1/2/2018) της εφαρμογής της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ.

Επίσης, υπάρχει τροπολογία για την διάθεση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος «για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την αντιμετώπιση των ενεργιακών τους αναγκών». Συνολικά πρόκειται για ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι αναφορικά με τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος (ποιοί είναι δικαιούχοι, ύψος επιδόματος, τρόπος κατανομής του κλπ), απλώς γίνεται παραπομπή σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή