Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης με Τουσκ από Γιουνκέρ

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης με Τουσκ από Γιουνκέρ

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποκλιμακώσει της ένταση που προκάλεσε εντός Ε.Ε. η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ περί κατάργησης των ποσοστόσεων στην υποδοχή προσφύγων από τις χώρες – μέλη, επιχείρησε την Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν τήρησε σαφείς αποστάσεις από την πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για αντιευρωπαϊκή πρόταση εκ μέρους Τουσκ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιουνκέρ χαρακτήρισε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεγάλο ευρωπαϊστή, δίνοντας τέλος στο κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. 

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η συζήτηση για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις θα συνεχιστεί, ωστόσο είναι δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία στο ζήτημα.

«Έκανα δύο βασικές ερωτήσεις στους ηγέτες: η μία αφορούσε ένα πιθανό οικονομικό εργαλείο για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε. Η άλλη τον μηχανισμό του Δουβλίνου και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Στο πρώτο έλαβα θετική απάντηση από τους ηγέτες και θα εξεταστεί σε επόμενη σύνοδο. Στο δεύτερο, βοήθησε να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο η ομοφωνία για το θέμα είναι δύσκολη», είπε, μεταξύ άλλων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή