Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/12/17)

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 25 εκατ. ευρώ η αποζημίωση της Fraport από το Δημόσιο

Ποσό της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ φέρεται να επιβεβαίωσε ως οφειλόμενο από το Δημόσιο προς τη Fraport Greece η αρμόδια τριμελής επιτροπή επίλυσης τεχνικών διαφορών, που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Υπενθυμίζεται πως η παραχωρησιούχος είχε προβάλει αξιώσεις της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, επικαλούμενη την κατάσταση στην οποία παρέλαβε φέτος τον Απρίλιο τα αεροδρόμια σε σχέση με αυτήν που βρίσκονταν όταν κατέθεσε τη δεσμευτική οικονομική προσφορά του 1,23 δισ. ευρώ το φθινόπωρο του 2014. Πηγές της Fraport Greece που κλήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη, σημειώνουν πως «η διαδικασία αντιμετωπίζεται από την εταιρεία ως εμπιστευτική και ως εκ τούτου δεν προχωράμε σε κανέναν σχολιασμό». Να σημειωθεί πως η επιτροπή επίλυσης διαφορών απαρτίζεται από τρία μέλη που έχουν επιλεγεί ως εξής: από ένα μέλος έχει ορίσει η κάθε πλευρά, Δημόσιο και παραχωρησιούχος και ένα από κοινού.

Οταν η Fraport παρέλαβε τα αεροδρόμια διαπίστωσε ότι στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει από την υποβολή της προσφοράς (2,5 ολόκληρα χρόνια) ουσιαστικά είχε σταματήσει η συντήρησή τους. Επρόκειτο για φθορές σε πάγια κι όχι σε αναλώσιμα, όπως οι 12.200 καμένες λάμπες, οι 1.287 πυροσβεστήρες ή τα 81 κλιματιστικά.

To bitcoin

απασχόλησε τη Σύνοδο των «27» στις Βρυξέλλες, έχοντας ήδη εκτιναχθεί έναντι του δολαρίου 1.700% από τις αρχές του έτους. Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιουρόβα επισήμανε πως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε αυστηρότερους κανόνες για τη διαφάνεια των συναλλαγών και την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατικών ενεργειών μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιούνται για τις συναλλαγές σε bitcoin και άλλα κρυπτογραφημένα ψηφιακά νομίσματα. Στο πλαίσιο των μέτρων θα δοθεί τέλος στις ανώνυμες συναλλαγές με τη χρήση bitcoin και προπληρωμένων καρτών. Οσοι παρέχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες θα πρέπει να ενημερώνουν για την ταυτότητα των χρηστών τους. Οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι με τα ψηφιακά νομίσματα και τις προπληρωμένες κάρτες υπάρχει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για το stress test

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κρίσιμο stress test που θα δοκιμάσει τις αντοχές των εγχώριων τραπεζών στις αρχές του έτους. Τα αποτελέσματα του stress test θα καθορίσουν το κατά πόσον η χώρα θα έχει μια «καθαρή» (ή σχεδόν «καθαρή») έξοδο από το πρόγραμμα χρηματοδότησης ή θα πρέπει να αναζητηθούν νέα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το προς τα πού πηγαίνει η υπόθεση θα φανεί τον Ιανουάριο, όταν η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει τις βασικές παραδοχές – προβλέψεις για την πορεία της εγχώριας οικονομίας: μεταβολή ΑΕΠ, ανεργία, τιμές ακινήτων για την 3ετία 2018-2020. Από το πόσο αυστηρές ή ήπιες θα είναι οι παραδοχές της ΕΚΤ για το δυσμενές σενάριο της άσκησης, θα καθοριστεί αν θα χρειαστούν ή όχι πρόσθετα κεφάλαια οι εγχώριες τράπεζες.

Ελληνικά ομόλογα αγοράζουν οι ασφαλιστικές

Αγορές ελληνικών ομολόγων ύψους 101 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν το τρίτο τρίμηνο του έτους οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια αναζήτησης αποδόσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών σε κρατικούς τίτλους αυξήθηκε στα 9,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,4 δισ. ευρώ είναι τίτλοι εσωτερικού, ενώ στα 6,1 δισ. ανέρχονται οι τοποθετήσεις σε ομόλογα εξωτερικού. Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 16,4 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να είναι οι επενδύσεις σε σταθερούς τίτλους, ενώ αμέσως επόμενη κατηγορία είναι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων με τοποθετήσεις 2,7 δισ. ευρώ. Και στην κατηγορία αυτή, το μεγαλύτερο ποσοστό έχουν οι τοποθετήσεις σε α/κ εξωτερικού με 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα 841 εκατ. είναι τοποθετημένα σε ελληνικές τράπεζες.

Με κρατικά κονδύλια η πληρωμή δράσεων ψηφιακών ενισχύσεων εταιρειών

Tελικά αποπληρώνονται και μάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό οι δράσεις ψηφιακών ενισχύσεων επιχειρήσεων, τις οποίες αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για δράσεις ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν (κατά 50%) στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013). Οι δράσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον περίπου 4.000 ελληνικών επιχειρήσεων είναι γνωστές ως ICT4growth, digi-lodge, digi-retail κ.λπ. Αρχικά είχαν ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», αλλά παρουσιάστηκαν αρρυθμίες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε «μαζική» υποβολή προτάσεων από ένα φορέα σε κάθε επιμέρους δράση, γεγονός που προκάλεσε υποψίες και τελικά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ, την OLAF. Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συλλήβδην αποφάσισε την απένταξη από το πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» όλων των προαναφερόμενων δράσεων. Ετσι, μαζί με τα «ξερά καίγονταν και τα χλωρά». Η κυβέρνηση ωστόσο, κρίνοντας ορθώς, επέλεξε να αποζημιώσει, και μάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον όσους δεν είχαν σχέση με αυτή τη «μαζική» υποβολή προτάσεων. Και τελικά, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, αυτό συμβαίνει. Η Διαύγεια τις τελευταίες ημέρες κατακλύζεται από αποφάσεις αποπληρωμής των επιχειρήσεων εκείνων που υλοποίησαν τα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή