Γερμανία – SPD: Ομόφωνο «ναι» για συνομιλίες με Μέρκελ

Γερμανία – SPD: Ομόφωνο «ναι» για συνομιλίες με Μέρκελ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ομόφωνα υπερψήφισε χθες η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) την πρόταση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Aγκελα Μέρκελ, σχετικά με το φλέγον ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως η έναρξη των συνομιλιών με το CDU δεν συνεπάγεται αυτομάτως τη βεβαιότητα συμμετοχής του SPD στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος, μάλιστα, κατέστησε σαφές πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια νέα κουλτούρα διακυβέρνησης ώστε να μην επαναληφθεί η συνταγή του μεγάλου συνασπισμού CDU-SPD των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Ο ίδιος τοποθέτησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις αρχές του Ιανουαρίου και τόνισε πως στις 14 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Εκεί, τα μέλη θα καθορίσουν τις προγραμματικές θέσεις του SPD, ενώ η προεδρία θα αποφασίσει σε τελικό στάδιο εάν θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, κυβέρνηση μειοψηφίας ή κάποια άλλη μορφή συνεργασίας.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρέα Νάλες, δήλωσε πως οι αρχηγοί των δύο κομμάτων θα επικεντρωθούν σε ουσιώδη ζητήματα στη διάρκεια των συζητήσεων, ενώ το SPD σκοπεύει να συμμετάσχει διατηρώντας ανοικτή και εποικοδομητική στάση, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους Γερμανούς πολίτες. Ο αντιπρόεδρος του SPD, Oλαφ Σολτς, είχε εκφράσει νωρίτερα την ξεκάθαρη θέση για ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση γιατί είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ε.Ε.». Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πολλά μέλη του κόμματος διατηρούν επιφυλάξεις για μια εκ νέου συμμετοχή του SPD σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Υπενθυμίζεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν αρχικά αποφασίσει να απόσχουν από οποιαδήποτε ανάμειξη σε κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η Γερμανία μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Χριστιανοδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων άσκησε αφόρητη πίεση στον Σουλτς, ώστε ο ίδιος να αναθεωρήσει την αρχική στάση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή