ΟΣΕ: Επαιρναν μίζα έως και 40.000 ευρώ από μαφία του σκραπ

ΟΣΕ: Επαιρναν μίζα έως και 40.000 ευρώ από μαφία του σκραπ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη απάτη εις βάρος του ΟΣΕ αποκάλυψε έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Ιδιοκτήτες εταιρειών σκραπ σε συνεννόηση με επίορκους υπαλλήλους έκλεβαν τον Οργανισμό κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Συνελήφθησαν 19 άτομα ανάμεσα στα οποία οι τρεις φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος και 8 εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται 11 ακόμα άτομα, που ωστόσο δεν συνελήφθησαν.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου (σ.σ. πρόκειται στην πλειονότητά τους για Ελληνες Ρομά) φέρονται να δρούσαν ως εξής: είτε έκλεβαν από αποθήκες άχρηστα υλικά του Οργανισμού (παλιά σίδερα, μέταλλα κ.ά.) τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν ως σκραπ, είτε «έστηναν» διαγωνισμούς για την εκποίηση «άχρηστων» υλικών, ούτως ώστε να αναδεικνύονται πλειοδότες με το μικρότερο δυνατό τίμημα. Η δράση της σπείρας ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα η ζημία που υπέστη το Δημόσιο υπολογίζεται ότι υπερέβη το 1 εκατ. ευρώ. Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 102.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι τα αρχηγικά μέλη της σπείρας «έκρυβαν» τα χρήματά τους σε τράπεζες της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και στο υπουργείο Μεταφορών εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες, στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Τόσκας. Η επιχείρηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος έγινε την Τετάρτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία. Στο πλαίσιο της έρευνας αστυνομικοί «υπέκλεπταν» τις τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων και κατέγραψαν κωδικοποιημένες εκφράσεις που χρησιμοποιούσαν. Ενδεικτικά, αντί για «μετρητά» χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «σαλάμι» και «φιστίκια», ενώ με τον όρο «παιχνίδι» εννοούσαν την «κάτω από το τραπέζι» συμφωνία με υπαλλήλους του ΟΣΕ.

Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, Ανδρέας Αποστολόπουλος, η «μίζα» που εισέπρατταν οι επίορκοι υπάλληλοι κυμαινόταν από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα από τα τρία αρχηγικά μέλη της σπείρας, ιδιοκτήτης εταιρείας διαχείρισης σκραπ κατέβαλε 15.000 ευρώ σε προϊστάμενο διεύθυνσης της ΟΣΕ Α.Ε. προκειμένου να αναλάβει τη μεταφορά υλικού από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Λαχανόκηπων, Ιωνίας, Φιλαδέλφειας σε φυλασσόμενο χώρο. Κατά τη διαδικασία αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 510 τόνοι παλιοσίδερα. Στη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια (κινητά, USB) καθώς επίσης δύο καραμπίνες και ένα περίστροφο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή