Αποψη: Αλλαγή ατζέντας, κέρδος για Ελλάδα

Αποψη: Αλλαγή ατζέντας, κέρδος για Ελλάδα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​Ευρώπη φαίνεται να μεταβάλλει την ατζέντα των προτεραιοτήτων της, με γνώμονα το να ενισχύσει και να επιταχύνει τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενοποίηση. Από τη στιγμή που η έλλειψη κυβέρνησης στη Γερμανία δεν βοηθάει να τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη (άλλος προϋπολογισμός, κοινός υπουργός Οικονομικών), οι ηγεσίες των μεγάλων κρατών-μελών επιδιώκουν τώρα να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους της πολιτικής σύγκλισης σε άλλους κολοσσιαίας επίσης σημασίας τομείς, όπως είναι η άμυνα, η εξωτερική πολιτική και φυσικά η ενέργεια. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται σήμερα για τις αλλαγές στη δομή και την οικονομία της Ευρωζώνης δεν σημαίνουν ότι σταματάει και το ρολόι της Ιστορίας. Αντιθέτως, τα γεγονότα που συντελούνται στον γεωπολιτικό χάρτη και ο φρέσκος οικονομικός άνεμος που πνέει στο διεθνές περιβάλλον είναι ευκαιρίες για να επισπεύσει η Ευρώπη τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της. Ετσι κι αλλιώς, ο γόνιμος πολιτικός χρόνος δεν είναι και πολύ μακρύς. Είναι περίπου 18 μήνες, δηλαδή μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019, και μετά βλέπουμε πάλι.

Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος αυξημένης συνεργασίας σε άλλα, κυρίως εκτός οικονομίας, μείζονα θέματα διευκολύνει πάντως και την Ελλάδα, η οποία μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα. Διότι δεν είναι ως γνωστόν η οικονομία το πλεονέκτημα της Ελλάδας· όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αυτό είναι το βαρύ της στίγμα. Το ατού του τόπου μας είναι ασφαλώς η γεωγραφική του θέση, σε συνδυασμό με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα που ξεδιπλώνονται στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η μεταβολή της ατζέντας, με προτεραιότητες στην άμυνα, την ασφάλεια και την ενέργεια, ευνοεί κατά τη γνώμη μας την Ελλάδα. Η κοινή άμυνα της Ευρώπης, για παράδειγμα, σε βάζει όντως στο κεντρικό τραπέζι των συζητήσεων. Οχι απλά και μόνο γιατί είσαι το ευρωπαϊκό σύνορο προς την Ανατολή, αλλά και γιατί ξοδεύεις ένα τεράστιο κονδύλι για τον στρατιωτικό σου εξοπλισμό ετησίως. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της ασφάλειας βεβαίως, με δεδομένο ότι η χώρα μας αποτελεί τον πρώτο σταθμό διέλευσης προς την Ευρώπη. Οσον αφορά, τέλος, τον τομέα της ενέργειας, αποτελεί ήδη κοινό τόπο το θηριώδες ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ενεργειακών πολυεθνικών και των υπερδυνάμεων του παγκοσμίου χάρτη, πράγμα που καθιστά την Ελλάδα προνομιούχο συνομιλητή.

Στην κορυφή της ατζέντας λοιπόν μπαίνει ό,τι ενώνει εδώ και τώρα την Ευρώπη. Μέρκελ και Μακρόν δεν θα αφήσουν να πάει χαμένη η πολιτική δυναμική που αναπτύχθηκε. Μια πολύ καλύτερη προοπτική για την ενοποίηση, ιδίως μετά την εκλογή Μακρόν τον Μάιο, με ισχυρότερη πολιτική βούληση για το ενιαίο συμφέρον και με διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων για μια υπερεθνική ευρωπαϊκή στρατηγική. Εξάλλου, η έξοδος της Βρετανίας από την Eυρωπαϊκή Ενωση, οι περίεργες κινήσεις της Ρωσίας και η απρόβλεπτη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιτρέπουν κανενός τύπου εφησυχασμό στην Ευρώπη. Συνιστούν μεγάλη πολιτική κινητοποίηση. Συσπείρωση, καθαρή τακτική και αποφασιστικότητα. Στην πολιτική βρίσκεις πρώτα αυτό που ενώνει, που παράγει ενέργεια και αλλαγές, που υπηρετεί τον βασικό σου στόχο. Ξεκινάς από αυτό που μπορείς να επιτύχεις πρώτα και μετά τα πιο μεγαλόπνοα σχέδια. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί τομείς, καθοριστικοί για την εξέλιξη της Γηραιάς Ηπείρου, τους οποίους μπορείς να θέσεις σχεδόν άμεσα σε διαδικασία μεταρρύθμισης και αναβάθμισης, δουλεύοντας πάντα επάνω στον καμβά της περαιτέρω ενοποίησης και της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Η ψηφιακή αγορά είναι, για παράδειγμα, ένα εκπληκτικό τέτοιο project, το οποίο ενοποιεί γρήγορα, χαμηλώνει κόστη και γοητεύει παράλληλα και τους νέους σε ηλικία Ευρωπαίους πολίτες. Η ανάπτυξη της απόλυτα συμβατής δραστηριότητας με το περιβάλλον, η λεγόμενη πράσινη οικονομία, είναι ένα άλλο παράδειγμα πολύ χαρακτηριστικό. Εκσυγχρονίζει, είναι κοινής αποδοχής και με ενιαίους κανόνες και όρους μπορεί να ενώσει γρήγορα και εντυπωσιακά τον ευρωπαϊκό χώρο, ως ακόμη ένας μοχλός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή