Πράσινο φως για τον δεύτερο γύρο του Brexit

Πράσινο φως για τον δεύτερο γύρο του Brexit

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα σημαντικό χριστουγεννιάτικο δώρο επέστρεψε στο Λονδίνο, προερχόμενη από τις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι. Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., που ολοκληρώθηκε χθες, έκρινε ότι έχει συντελεστεί «επαρκής πρόοδος» στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων για το Brexit (κόστος του διαζυγίου, σύνορα με την Ιρλανδία, δικαιώματα πολιτών) και έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος, που αφορά τη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική εμπορική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Τετάρτη, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστη την πρώτη σημαντική ήττα της στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφορικά με το Brexit, ύστερα από ανταρσία μικρής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών, που έθεσε εν αμφιβόλω τη δυνατότητά της να περάσει την όποια τελική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αυτό το εσωτερικό πρόβλημα δεν είχε αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της κ. Μέι από τους 27 ομολόγους της στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός εισέπραξε θερμό χειροκρότημα, το βράδυ της Πέμπτης, για τη συμβολή της στην ευτυχή κατάληξη του πρώτου γύρου. Μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ της έπλεξε το εγκώμιο, χαρακτηρίζοντάς τη «σκληρή, ευφυή, ευγενή και φιλική» στις διαπραγματεύσεις της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ, αν και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα είναι «δραματικά δύσκολο» να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στον δεύτερο γύρο της διαπραγμάτευσης.

Αρκετοί ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησαν ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι πιο δύσκολος από τον πρώτο. Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν προχώρησε πιο μακριά, εκτιμώντας ότι το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία θα επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά η Βρετανία να βγει από την ενιαία αγορά και από την άλλη να μην καθιερώσει τελωνειακούς ελέγχους είτε στα χερσαία σύνορά της με την Ιρλανδία είτε μεταξύ Β. Ιρλανδίας και υπόλοιπης Βρετανίας.

Μέρκελ, Μακρόν

Κατά τα λοιπά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην ανάγκη να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιδιώκει να υπάρξει σύγκλιση με τη Γαλλία σε αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και δρόμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή