Σεντένο: Λύση για χρέος μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Σεντένο: Λύση για χρέος μετά την έξοδο από τα μνημόνια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρουσιάστηκαν άλλη μία φορά μέσα από δηλώσεις των εκπροσώπων των θεσμών τις προηγούμενες μέρες, καθιστώντας ξεκάθαρο το χάσμα που τους χωρίζει. «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα προτού γίνει η παραμικρή ελάφρυνση στο υπέρογκο χρέος της», δήλωσε από τη μία ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο, ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμά του με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC ο νέος επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε πως πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «υπάρχουν ακόμα κάποια ενδιάμεσα βήματα». Και τα ενδιάμεσα βήματα δεν είναι άλλα από την ολοκλήρωση όλων των στόχων του προγράμματος. «Εχουμε την καλή θέληση να το ολοκληρώσουμε μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για να φέρουν εις πέρας όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους του προγράμματος», δήλωσε ο Σεντένο και προσέθεσε: «Και τότε, μπορούμε να επανέλθουμε στην ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους με υπομονή. Αυτό που χρειάζονται οι θεσμοί τώρα είναι να στηρίξουν τις ελληνικές αρχές στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ερωτήθηκε για την παραπάνω δήλωση του νέου επικεφαλής του και είπε πως δεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά ξεκαθάρισε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος τα στελέχη του Ταμείου δεν θα μπορέσουν να εισηγηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος. «Θέλω να τονίσω πως στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από το 2015. Και σαφώς, ενώ δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Και από τη δική μας πλευρά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει».

Τέλος, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Προσέθεσε δε, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, ότι εφόσον η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενός προγράμματος, θα το αποφασίσουν αυτοί.

Σχετικά με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται και της αποδοχής που τυγχάνουν από τις αγορές. Οσον αφορά την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου, για την οποία επίσης ρωτήθηκε, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανεξαρτησία της στατιστικής υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική για την αξιοπιστία των στοιχείων που παρουσιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή