ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω του 4% έπεσε η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επειτα από 11 χρόνια, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, που αποτυπώνει θεωρητικά το δυνητικό κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές χρήματος, υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή κάτω από το 4%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 2 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 τo κόστος δανεισμού της χώρας καταγράφει πτώση 44,31%, ενώ, αντιθέτως, τα κέρδη που σημειώνουν τα χαρτοφυλάκια των ομολογιούχων που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την αρχή της χρονιάς ανέρχονται στο 26,15%.

Η μέση απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου τελούσε υπό διαπραγμάτευση το μεσημέρι της Παρασκευής στο 3,91%, έναντι 7,02% που ήταν η απόδοση στις 2 Ιανουαρίου 2017, με την τιμή να ανέρχεται στα 98,90 λεπτά του ευρώ από 78 λεπτά του ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς που ολοκληρώνεται. Αντίστοιχα, το spread (διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές ομόλογο) έφθασε να τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 363 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,85% και του 5ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,22%.

Το ανοδικό ράλι τιμών στα κρατικά ομόλογα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη από τις 27 Νοεμβρίου 2017, αποδίδεται στην ενίσχυση της ρευστότητας που δημιούργησε η αντικατάσταση των 20 ομολόγων του PSI από τα 5 νέα ομόλογα και όχι στην υιοθέτηση του θετικού σεναρίου για την ελληνική οικονομία από τους επενδυτές. Εχει, δηλαδή, κυρίως «τεχνικό» χαρακτήρα. «Ερχονται επενδυτές και τοποθετούνται σε ένα “χαρτί”, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν παλιά», αναφέρουν χαρακτηριστικά διαχειριστές χαρτοφυλακίων και εκπρόσωποι ξένων funds. Βεβαίως, το γεγονός ότι η αξιολόγηση κύλησε γρήγορα και χωρίς «ατυχήματα» βοήθησε, αλλά δεν είναι αυτή που προκάλεσε το ενδιαφέρον. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι αυτή η γρήγορη αποκλιμάκωση προετοιμάζει το έδαφος για διαδοχικές ομολογιακές εκδόσεις, με τις οποίες η χώρα θα επανέλθει στις αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά των ελληνικών τίτλων προσελκύει, εκτός από τους βραχυπρόθεσμους, και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως η Pimco, η Franklin Templeton και η Schroders. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το 2018 ο ελβετικός επενδυτικός όμιλος UBS συμπεριλαμβάνει και τις τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ, σε δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν υπολογίζει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα και είπε ότι «θεωρούμε πως οι Ελληνες θα επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον τις αγορές». Σε ανάλυση του κ. Ηλία Λεκκού, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, υπογραμμίζεται ότι «παρά τις θετικές εξελίξεις, οι οποίες καταγράφονται την τρέχουσα περίοδο, θα απαιτηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση αυτών των αποδόσεων, έτσι ώστε ο αυξημένος δανεισμός από τις αγορές να μην οδηγήσει σε εκ νέου αύξηση του συνολικού κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Τροχοπέδη σε μια νέα υποχώρηση των αποδόσεων αποτελεί η χαμηλή βαθμίδα κατάταξης του ελληνικού αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης», αναφέρει η ο κ. Λεκκός. O Φίλιπ Μπράουν, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος Σταθερού Εισοδήματος της Citi στη Ν. Υόρκη, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι, «καθώς μπαίνουμε σε περιβάλλον περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ και ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται στην καλύτερη θέση να προσφέρουν στους επενδυτές τις καλύτερες επιστροφές εντός της Ευρωζώνης».

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για το 2018 ότι μετά την έκδοση 7ετούς ομολόγου στα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, θα εκδοθεί ένα 3ετές και στη συνέχεια ένα 10ετές πριν από την ολοκλήρωση του μνημονίου στις 18 Αυγούστου 2018.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ