ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Πούτιν - Τραμπ για τη Β. Κορέα

Ο ειδικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Τζόσεφ Γουν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν να ανταλλάξουν πληροφορίες για τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης γύρω από τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους πως οι Πούτιν και Τραμπ συνομίλησαν και για την εγκαθίδρυση επαφών με τη Β. Κορέα. Συγκεκριμένα, «μίλησαν για την εγκαθίδρυση διαλόγου και τη δημιουργία επαφών με τη βορειοκορεατική πλευρά και συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες και ενδεχόμενες πρωτοβουλίες με αυτόν τον σκοπό», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως η συνδιάλεξη ήταν «μάλλον μακρά και πολύ ουσιαστική». Οι δύο άνδρες συνομίλησαν επίσης για τη βελτίωση του διαλόγου Ρωσίας - Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Την ίδια στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ προέβλεψε ότι υπάρχει μία πιθανότητα 30% να διατάξει ο πρόεδρος Τραμπ ένα πρωταρχικό πλήγμα κατά της Β. Κορέας, προκειμένου να αποτρέψει κάθε πιθανότητα εξαπόλυσης μιας πυραυλικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, μετέδιδε το CNN.

«Θα έλεγα ότι υπάρχουν 3 στις 10 πιθανότητες για τη χρήση στρατιωτικών μέσων», δήλωσε ο γερουσιαστής που εκλέγεται στη Νότια Καρολίνα, πρώτα σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Atlantic, ενώ η εκτίμησή του αυτή αργότερα επιβεβαιώθηκε στο CNN. Επίσης, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς συγκαταλέγεται, πλέον, στο πλήθος αυτών που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Τραμπ. «Ναι, νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε στο CNN και αναφέρθηκε στις πολλές μαρτυρίες εναντίον του, συγκρίνοντας τες με αυτές που οδήγησαν στην παραίτηση του γερουσιαστή Αλ Φράνκεν.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής από το Βερμόντ, ωστόσο, δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να παραιτηθεί.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ