Επιμένει για Ιερουσαλήμ ο Ερντογάν

Επιμένει για Ιερουσαλήμ ο Ερντογάν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνή πρωτοβουλία για την ακύρωση της απόφασης Τραμπ περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα αναλάβει η Τουρκία, ανακοίνωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε πλήθος οπαδών του που είχαν συγκεντρωθεί στο Ικόνιο, στην κεντρική Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την ακύρωση της απόφασης Τραμπ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, όπως είναι πολύ πιθανό (θα ήταν πολύ παράξενο να δεχθεί η Βρετανία να καταδικαστούν οι ΗΠΑ από το κορυφαίο όργανο των Ηνωμένων Εθνών), η Αγκυρα θα προσφύγει στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού, προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την Τετάρτη, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), της οποίας προεδρεύει αυτή την περίοδο. Η σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα 50 μουσουλμανικά κράτη, κατέληξε σε απόφαση που καταδικάζει την επιλογή του Αμερικανού προέδρου και αναγνωρίζει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης υπό ισραηλινή κατοχή. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι η Τουρκία πρόκειται να αναβαθμίσει σε επίπεδο πρεσβείας το προξενείο που ήδη διαθέτει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ανασκευή δηλώσεων

Στο μεταξύ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Χέρμπερτ Μακμάστερ, ανασκεύασε χθες τις επίμαχες δηλώσεις του για τις σχέσεις της Αγκυρας με το εξτρεμιστικό Ισλάμ, σε μια εμφανή προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. Την Τετάρτη, ο Μακμάστερ είχε δηλώσει, στη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, ότι Τουρκία και Κατάρ εκπροσωπούν τους κυριότερους σπόνσορες του εξτρεμιστικού Ισλάμ, κατηγορία την οποία χαρακτήρισε «ανυπόστατη και απαράδεκτη» το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα υποστήριζαν και θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Τουρκία… Τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύουμε ακλόνητα στην ισχυρή συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στην ίδια συνέντευξη υποστήριξε ότι οι επίμαχες δηλώσεις του δεν είχαν άλλο στόχο από το να δώσουν έμφαση «στην ανάγκη να διακοπεί κάθε χρηματοδότηση όχι μόνο στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και σε εκείνες που διαχέουν ριζοσπαστικές ιδεολογίες».

Σε μια άλλη εξέλιξη που αντικατοπτρίζει τις εντάσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι τουρκικές αρχές προσήγαγαν αξιωματούχο του FBΙ, από τον οποίο ζήτησαν εξηγήσεις για δηλώσεις του πρώην αξιωματικού της τουρκικής αστυνομίας Χουσεΐν Κορκμάζ σε πολύκροτη δίκη στο Μανχάταν. Ο Κορκμάζ δήλωσε, την περασμένη Δευτέρα, ότι έλαβε ποσό 50.000 δολ. από το FBI και έτυχε άλλων διευκολύνσεων από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ.

Στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο πρώην διευθυντής της δημόσιας τουρκικής τράπεζας Halkbank, Μεχμέτ Χακάκ Ατίλα, κατηγορείται ότι συμμετείχε, μαζί με τον Τουρκοϊρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, σε συνωμοσία για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Ο Κορκμάζ δήλωσε στο δικαστήριο ότι έφυγε από την Τουρκία το 2016, φοβούμενος αντίποινα για τις έρευνες που είχε διεξάγει εναντίον υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών αξιωματούχων, σε υποθέσεις διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή