Κρίσιμες αποφάσεις και σημεία καμπής στη «γαλάζια» ιστορία

Κρίσιμες αποφάσεις και σημεία καμπής στη «γαλάζια» ιστορία

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα συνέδρια, δέκα διαφορετικές εποχές. Κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο, αντιλαμβάνεται κανείς πως η διαδρομή της παράταξης που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής τέμνεται σε πολλές περιπτώσεις με την ιστορία της ίδιας της Μεταπολίτευσης, καθώς ουκ ολίγες φορές τα όσα διαδραματίζονταν στη φιλελεύθερη παράταξη αντανακλούσαν στη χώρα και τανάπαλιν. Με αφορμή το 11ο συνέδριο, η «Κ» κάνει μια αναδρομή στα συνέδρια που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στη «γαλάζια» ιστορία.

1979. Η ταυτότητα: Την άνοιξη του 1979, στη Μακεδονία, γενέτειρα του ιδρυτή της παράταξης Κων/νου Καραμανλή, και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική, έλαβε χώρα το 1ο συνέδριο. Κύριος σκοπός, η οριοθέτηση της ιδεολογίας του κόμματος, που ορίζεται ως ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Το εν λόγω συνέδριο εξακολουθεί να έχει ιστορική αξία, καθώς ουδείς στα 38 χρόνια που ακολούθησαν επιχείρησε να αλλάξει την ιδρυτική διακήρυξη. Από τα παρασκήνια εκείνου του συνέδριου έχει μείνει στο «πάνθεον» των παροικούντων τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, η «Κίνηση της Βόλβης». Ενας νεαρός οννεδίτης, ο Β. Μεϊμαράκης, μοίρασε ένα κείμενο που έκανε λόγο για διαστρέβλωση της ιδεολογίας του Καραμανλή από ηγετικά στελέχη, κάτι που εξόργισε τον ιδρυτή της παράταξης. Δύο χρόνια μετά, το 1981, λαμβάνει χώρα έκτακτο συνέδριο με πρόεδρο πλέον τον Γ. Ράλλη, ενώ στην Ελλάδα κυριαρχούσε ο «άνεμος αλλαγής». Η έγκριση του νέου προγράμματος δεν θα φανεί αρκετή για νίκη στις επόμενες εκλογές.

1986. Ανοιγμα στον φιλελευθερισμό: Με τον Κων/νο Μητσοτάκη σχεδόν μια διετία στο «τιμόνι» της παράταξης, λαμβάνει χώρα το 2ο συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο σημαδεύεται από τη στροφή στον φιλελευθερισμό, η οποία αποτυπώνεται ακόμα και στο λογότυπο, που έχει πλέον πάνω δεξιά τη λέξη «φιλελευθερισμός». Λίγο νωρίτερα, στην Κεντροδεξιά είχε λάβει χώρα μία ακόμη διάσπαση, καθώς είχε προηγηθεί η ίδρυση της ΔΗΑΝΑ του Κ. Στεφανόπουλου.

1994. Επιστροφή στις ρίζες: Οκτώ χρόνια μεσολάβησαν μέχρι το επόμενο συνέδριο της Ν.Δ. Ο νέος πρόεδρος Μ. Εβερτ, που είχε εκλεγεί εν τω μεταξύ από την Κ.Ο., δίνει το νέο σύνθημα, που είναι «επιστροφή στις ρίζες». Ο Μ. Εβερτ, άλλωστε, μαζί με τους Αθ. Κανελλόπουλο και Στ. Δήμα αποτέλεσαν από το 1992 την εσωκομματική αντιπολιτευτική «τρόικα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η «επιστροφή στις ρίζες» δεν θα συνοδευθεί ωστόσο και από επιστροφή στην εξουσία.

1997. Εκλογή Καραμανλή: Υστερα από μια περίοδο εσωστρέφειας, η Ν.Δ. περνάει ξανά στα χέρια ενός Καραμανλή. Το συνέδριο, στο οποίο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, εκλέγει για πρώτη φορά νέο πρόεδρο από διευρυμένο σώμα 3.000 μελών. Υποψήφιοι είναι οι Κ. Καραμανλής, Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιάς και Β. Πολύδωρας. Ο Κ. Καραμανλής εκλέγεται στον β΄ γύρο με 69,16%. Το 2000 η ήττα από το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη με οριακή διαφορά φέρνει έκτακτο συνέδριο, με στόχο την επαναβεβαίωση της ιδεολογίας. Λίγοι θυμούνται πως στις εργασίες τέθηκε για πρώτη φορά θέμα συνταγματικής αναθεώρησης.

2001. «Γιώργο, καλώς ήλθες σπίτι σου»: Eνα χρόνο μετά, θα λάβει χώρα το τακτικό συνέδριο της Ν.Δ., 5ο κατά σειρά. Στο συνέδριο δημιουργείται μία νέα θέση, αυτή του γραμματέα της Κ.Ε., με υποψηφίους τους κ. Μειμαράκη και Τατούλη. Αυτό που δεσπόζει ωστόσο είναι η επιστροφή Σουφλιά με την ιστορική φράση του Καραμανλή: «Γιώργο, καλώς ήλθες σπίτι σου». Η διαγραφή του είχε γίνει το 1998, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, μαζί με τους Στ. Μάνο και Β. Κοντογιαννόπουλο.

2004. Κοινωνικό Κέντρο: Μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές και την επιστροφή στην εξουσία έπειτα από 11 χρόνια, διεξάγεται το 6ο συνέδριο. Στο συνέδριο δεσπόζει το άνοιγμα Καραμανλή προς το Κέντρο με τη φράση «εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού Κέντρου».

2009. Εκλογή Σαμαρά: Toν Νοέμβριο διεξάγεται ένα από τα πιο κομβικά συνέδρια. Μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές του 2009 με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και την παραίτηση Καραμανλή, δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις. Το συνέδριο αποφασίζει την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση των μελών. Στην ιστορική αυτή τροποποίηση του καταστατικού κομβικό ρόλο διαδραμάτισε ο Δ. Αβραμόπουλος, βοηθώντας τα μέγιστα στην εκλογή του Αντ. Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ.

2010. Eνίσχυση φιλελευθερισμού: Με πρόεδρο τον Αντ. Σαμαρά διεξάγεται το 8ο συνέδριο της Ν.Δ., που εισηγείται την ενίσχυση του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ενώ επιχειρεί να κλείσει τις πληγές από την πρόσφατη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη. Νέος γραμματέας εκλέγεται ο Ανδρ. Λυκουρέντζος.

2013. «Νέα Ελλάδα» από Σαμαρά: Το 9ο τακτικό συνέδριο. Ο πρωθυπουργός πλέον κ. Σαμαράς, που μόλις λίγες μέρες πριν είχε προβεί σε σαρωτικό ανασχηματισμό, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, βάζει ως κεντρικό σύνθημα το «Νέα Δημοκρατία, Νέα Ελλάδα».

2016. Το 10ο συνέδριο της Ν.Δ. διεξήχθη την άνοιξη του 2016 και ήταν το πρώτο υπό την ηγεσία του Κυρ. Μητσοτάκη με σύνθημα το «Οξυγόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή