Η Ελλάδα «βυθίζεται» στην UEFA

Η Ελλάδα «βυθίζεται» στην UEFA

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρόνο με τον χρόνο, το ελληνικό ποδόσφαιρο συνηθίζει να στρώνει ολοένα και πιο άτσαλα το πάπλωμά του, με ορατό τον κίνδυνο να χάσει σύντομα και τα λιγοστά προνόμια που του έχουν απομείνει. Η πολύ φτωχή φετινή συγκομιδή των ομάδων μας στις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις βύθισαν την Ελλάδα στη 15η θέση στο ranking της UEFA, όταν την περασμένη δεκαετία ήταν συχνά στις παρυφές της πρώτης δεκάδας, με τα αντίστοιχα οφέλη. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος δεν κατάφεραν καν να μπουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ο Ολυμπιακός μάζεψε μόλις έναν βαθμό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και απέμεινε μόνο η ΑΕΚ να κρατάει τη σκυτάλη. Κι αυτή, όμως, με πέντε ισοπαλίες και μόλις μία νίκη στη φάση των ομίλων, πέρασε μεν αήττητη στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ με το αντίστοιχο μπόνους της πρόκρισης, αλλά η συνολική συγκομιδή της δεν βοήθησε πολύ στο να κρατηθεί η χώρα μας σε ψηλότερες θέσεις.

Εάν η ΑΕΚ δεν κάνει στη συνέχεια πορεία… τελικού, το πιθανότερο σενάριο είναι να μείνουμε στη 15η θέση, που σημαίνει ότι από τη μεθεπόμενη χρονιά ακόμα και ο πρωταθλητής θα χρειαστεί να περνάει από τρεις προκριματικούς γύρους για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εξυπακούεται ότι ήδη ρίχνουμε κλεφτές ματιές προς τα πίσω για να δούμε ποιες χώρες έρχονται με φόρα, απειλώντας να μας ρίξουν ακόμα παρακάτω. Εάν η Ελλάδα δεν κρατηθεί στην πρώτη 15άδα, θα συμμετέχει με λιγότερες ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αφετηρία για τις περισσότερες τον Ιούνιο και όχι τα τέλη Ιουλίου ή τον Αύγουστο όπως είχαμε καλομάθει. Και πέρα απ’ αυτό, όταν μια ομάδα κάνει μικρό καλοκαιρινό διάλειμμα, πιεστική προετοιμασία και αγχωμένες μεταγραφές για να προλάβει να φτιάξει ρόστερ για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, δύσκολα θα έχει μια στρωτή και καλή σεζόν.

Η καθίζηση του Παναθηναϊκού από το 2010 και οι περιπέτειες της ΑΕΚ που την κράτησαν για μία πενταετία μακριά από την Ευρώπη είναι δύο βασικοί λόγοι για το βαθμολογικό κατρακύλισμα. Σ’ αυτά τα άγονα χρόνια, κυρίως ο σταθερός Ολυμπιακός τής τελευταίας δεκαετίας και ο ΠΑΟΚ με τις δικές του αναλαμπές ήταν οι ομάδες που μας κράτησαν κάπως ψηλά στη βαθμολογία της UEFA. Η φετινή τους πολύ κακή ευρωπαϊκή χρονιά δεν αναπληρώνεται μέχρι στιγμής από την καλή παρουσία της ΑΕΚ, με τις συνέπειες να κάνουν ακόμα πιο δύσβατο για όλους το μονοπάτι που πρέπει να διαβούν τα επόμενα χρόνια για να φτάνουν ώς τα ευρωπαϊκά σαλόνια. Στην έκρηξή του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το ελληνικό ποδόσφαιρο είδε ακόμα και τρεις ομάδες του να μετέχουν την ίδια χρονιά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ειδικά ο Παναθηναϊκός, με μεγάλες προκρίσεις και σημαντική πορεία, είχε βοηθήσει την Ελλάδα να είναι στα όρια της πρώτης οκτάδας, με τα σχετικά προνόμια να τα καρπώνονται όσες ελληνικές ομάδες έπαιρναν ευρωπαϊκό εισιτήριο. Είχαν σαφώς καλύτερες προοπτικές να κρατούν το ποτήρι μισογεμάτο ώστε να μένουν στον αφρό και τα επόμενα χρόνια.

Η αλλαγή

Στην ουσία, όμως, πιο ορθολογική μοιάζει η τωρινή θέση του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι η παλαιότερη. Το παράδοξο είναι ότι είχε για πολλά χρόνια καλύτερες ομάδες και γεύτηκε μεγαλύτερες επιτυχίες από πολλές χώρες με ανάλογο πληθυσμό, αλλά πιο δυνατή οικονομία, καλύτερη οργάνωση, περισσότερες υποδομές και σαφώς πιο σωστή νοοτροπία. Οταν οι ελληνικές ομάδες ξόδευαν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα έβγαζαν, είχαν ξεκάθαρο πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες που πορεύονταν χωρίς οικονομικές υπερβάσεις που δεν θα μπορούσαν να καλύψουν. Η γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία έφερε μια απότομη διόρθωση και στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ιστορικές ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Αρης κατέρρευσαν λόγω κακής διαχείρισης σε βάθος χρόνων και η εικόνα αυτή ήταν λογικό να έχει αντανάκλαση και στη βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή