«Πυρά» Πούτιν κατά ΗΠΑ για τον αποκλεισμό

«Πυρά» Πούτιν κατά ΗΠΑ για τον αποκλεισμό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τράβηξε κι άλλο το σκοινί την Πέμπτη, με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν… ντοπάρει τον Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, τον άνθρωπο που ξετύλιξε το κουβάρι του ρωσικού συστήματος ντοπαρίσματος αθλητών, για να μιλήσει, με σκοπούς καθαρά πολιτικούς. Την ίδια ώρα, οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες ενημερώθηκαν για τα ονόματα 300 αθλητών που ήταν στη λίστα ντοπαρίσματος του κ. Ροντσένκοφ.

Ο κ. Πούτιν, με μακρά καριέρα στις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες και πολύ χαμηλό σκορ στους ελέγχους της Διεθνούς Διαφάνειας, είναι σε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου 2018, που θα είναι ξανά υποψήφιος και σχεδόν βέβαιος νικητής. Συνδέει δε τις επικείμενες εκλογές με το ξέσπασμα του σκανδάλου ντόπινγκ, συνέπεια του οποίου είναι όχι μόνο ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Πγιόνγκτσανγκ, αλλά και η πτώση της Ρωσίας από την κορυφή του πίνακα των μεταλλίων στο Σότσι το 2014 λόγω της τιμωρίας ήδη 31 Ρώσων αθλητών.

Ποιος φταίει γι’ αυτά; Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, λέει ο από τον Δεκέμβριο του 1999 ηγέτης της Ρωσίας: Ο κ. Ροντσένκοφ, που εγκατέλειψε τη Ρωσία και τη θέση του ως επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας και είναι πλέον σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στις ΗΠΑ, «εργάζεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών» κατά τον κ. Πούτιν, που διερωτήθηκε «άραγε τι είδους ουσίες τού χορηγούν για να λέει όσα αυτοί χρειάζονται;».

Πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του κ. Ροντσένκοφ στην ηγεσία του εργαστηρίου της Μόσχας «ήταν ένα λάθος», λέει πως γνωρίζει ποιος το έκανε, επαναλαμβάνοντας ότι «το σκάνδαλο δημιουργήθηκε ενόψει του εγχώριου πολιτικού προγράμματος [των εκλογών]. Ο,τι κι αν μου πουν είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό».

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πρόσφατα ότι κι αν κάποιοι Ρώσοι αθλητές ντοπαρίστηκαν, η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει συγγνώμη, ισχυριζόμενος ότι δεν αποδείχθηκε οργανωμένο σύστημα χορήγησης και απόκρυψης απαγορευμένων ουσιών από το ρωσικό κράτος.

Οι διαπιστωμένοι ντοπαρισμένοι Ρώσοι, όμως, είναι πάρα πολλοί για να πρόκειται για σύμπτωση. Ολοένα και περισσότεροι αποκαλύπτονται ντοπαρισμένοι, τώρα που οι διεθνείς Αρχές γνωρίζουν πώς να επανελέγξουν τα αποθηκευμένα δείγματα ούρων και τους αφαιρούνται τίτλοι και μετάλλια με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) επέδωσε προχθές σε τουλάχιστον 25 διεθνείς ομοσπονδίες διαφόρων αθλημάτων αναλυτικές καταστάσεις με τα ονόματα περίπου 300 Ρώσων αθλητών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα χορήγησης και απόκρυψης απαγορευμένων ουσιών του εργαστηρίου της Μόσχας. Ολοι τους θεωρείται ότι συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές να έχουν θετικά δείγματα ούρων, στην περίοδο από τον Απρίλιο του 2012 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά τα αποτελέσματα των ελέγχων τους καταχωρίστηκαν ως αρνητικά.

Τα νέα αυτά στοιχεία προέρχονται από το αρχείο του ρωσικού εργαστηρίου, γνωστό και ως «λίστα Ροντσένκοφ», που ο WADA κατάφερε προσφάτως να εξασφαλίσει. Πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν τις αθλητικές ομοσπονδίες να διαλευκάνουν υποθέσεις που είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω έλλειψης απτών στοιχείων, ενώ καινούργιες υποθέσεις θα ανοίξουν για όσους θεωρούνταν καθαροί χωρίς να είναι, οδηγώντας σε νέες ποινές αθλητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή