Στο έλεος της γραφειοκρατίας οι πυρόπληκτοι

Στο έλεος της γραφειοκρατίας οι πυρόπληκτοι

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Καλάμου, οι δεκάδες οικογένειες που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση! Από τις 13 Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά, πάνω από 50 οικογένειες έχουν χάσει τις οικίες τους, χωρίς όλο αυτό το διάστημα να έχουν λάβει οποιαδήποτε αποζημίωση ούτε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών. Μόλις προχθές δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας αφέθηκαν στην τύχη τους, χαμένοι στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, που και για τις πιο τυπικές και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες απαιτεί την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων τριών ή και παραπάνω υπουργών. Μάλιστα, στις μέρες μας έχει προστεθεί και η αναγκαία… έγκριση των θεσμών!

«Από τις 13 Αυγούστου η οικογένειά μου είναι ουσιαστικά στον δρόμο, καθώς το σπίτι μας στον Κάλαμο ήταν η βασική μας κατοικία. Η φωτιά βρήκε απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό, που καθυστέρησε να παρέμβει στην έναρξη της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να καεί το δικό μας σπίτι, όπως και άλλων συμπολιτών μας. Ηταν τραγικό να βλέπεις τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη και να προσπαθείς να αναχαιτίσεις τη φωτιά με το λάστιχο του γείτονα. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου φιλοξενηθήκαμε σε ξενοδοχείο στον Ωρωπό, στη συνέχεια όμως δεν υπήρχε κάποια αρωγή», λέει στην «Κ» ο Λάμπρος Τόκας, κάτοικος της περιοχής. «Από τότε μέχρι και σήμερα νοικιάσαμε σπίτι, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν θα πάρουμε την επιδότηση ενοικίου, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, καθώς η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα και δεν γνωρίζουμε εάν θα έχει αναδρομική ισχύ!», συμπληρώνει ο κ. Τόκας.

Ούτε το άμεσο βοήθημα

«Δέκα κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 45 έχουν υποστεί βαριές ζημιές, ενώ έχουν πληγεί και δέκα επιχειρήσεις στην περιοχή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει καταβληθεί ακόμα η αποζημίωση που δικαιούνται», λέει στην «Κ» ο Κώστας Δέδες, αντιδήμαρχος Ωρωπού. Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, οι πυροπαθείς δικαιούνται ένα άμεσο βοήθημα 586 ευρώ, επιπλέον αποζημίωση για την καμένη οικοσκευή (για όσους το σπίτι ήταν πρώτη κατοικία) και στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών (80% δωρεάν κρατική επιχορήγηση και 20% με άτοκο δάνειο από τις τράπεζες), για την οποία είναι απαραίτητες αυτοψίες μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. «Καθυστέρησε η δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία υπογράφηκε τελικά έπειτα από μήνες», λέει στην «Κ» ο κ. Δέδες. Στην ουσία δηλαδή και επί του πρακτέου οι πυροπαθείς της περιοχής Καλάμου και Ωρωπού δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε το άμεσο βοήθημα…

Οι πυρόπληκτοι του Δήμου Ωρωπού από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με κείμενο υπογραφών που απηύθυναν προς τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής, ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης της ΚΥΑ, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτησιών που επλήγησαν, την παράταση για εύλογο χρόνο των προθεσμιών πληρωμής φόρου εισοδήματος, την απαλλαγή από τα τέλη των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, τηλεφωνίας κ.λπ. καθώς και την προστασία με κορμοδέματα από πλημμύρες. Τα οικονομικά αιτήματα έμειναν μετέωρα, εν αναμονή της ΚΥΑ, ενώ αυτά που προχωρούν είναι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, προϋπολογισμού τριών εκατ. ευρώ.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν υπάρχει μια πάγια νομοθετική ρύθμιση, που να προβλέπει πως σε περίπτωση πλημμυρών, πυρκαγιάς και σεισμού, οι πληγέντες θα έχουν μια καθορισμένη ενίσχυση, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να βγει νέα ΚΥΑ, που απλά επαναλαμβάνει την προηγούμενη, αλλά με τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις», υπογραμμίζει ο κ. Τόκας. «Δυστυχώς, σχεδόν όλα τα κόμματα όταν είναι στην αντιπολίτευση κάνουν σωστές επισημάνσεις, αλλά μόλις αναλάβουν την κυβέρνηση ακολουθούν την πεπατημένη», συμπληρώνει. Η περίπτωση των πυροπλήκτων του Δήμου Ωρωπού δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων είναι δυστυχώς ο κανόνας.

Η Χώρα της Σαμοθράκης επλήγη στις 26 Σεπτεμβρίου από πολύ ισχυρή νεροποντή, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια και επιχειρήσεις να πάθουν ζημιές. «Μέχρι τώρα, κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πάρει αποζημίωση, καθώς δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ. Παρ’ όλα αυτά έχει γίνει η χωρική οριοθέτηση της καταστροφής, έχουμε ενημερώσει τους πολίτες και έχει ξεκινήσει η υποβολή των αιτημάτων για αποζημιώσεις. Αιτήσεις θα λαμβάνονται μέχρι τον Φεβρουάριο 2018», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας. «Οι διαδικασίες αυτές είναι πολύ χρονοβόρες. Εμείς αισθανόμαστε τυχεροί γιατί στην απόφαση της οριοθέτησης, μαζί με τη Σαμοθράκη ήταν και η Χίος για περίπτωση φυσικής καταστροφής που είχε σημειωθεί το… 2015!», λέει ο κ. Βίτσας.

Στη Χώρα της Σαμοθράκης όλα τα σπίτια καθαρίστηκαν ξανά, αλλά τα κτίρια του δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας δεν είναι ακόμα λειτουργικά, ενώ εξετάζονται και από στατικής άποψης. Οι λειτουργίες του δημαρχείου πραγματοποιούνται στο παλιό δημοτικό και σε ένα κτίριο που παραχώρησε ο ΟΤΕ, ενώ το Κέντρο Υγείας έχει στριμωχθεί με το περιφερειακό ιατρείο, που βρίσκεται αλλού. «Το βασικό είναι να εγκριθεί από το υπουργείο Υποδομών το μεγάλο έργο για την υπογειοποίηση του ρέματος», λέει ο δήμαρχος.

Αργή διαδικασία

Και στη Σύμη, την οποία «έπνιξε» ισχυρότατη βροχή στις 13 Νοεμβρίου, η διαδικασία των αποζημιώσεων βρίσκεται σε αρχικά στάδια. «Τώρα έχουν ξεκινήσει οι συμπολίτες μας να προσκομίζουν τα έγγραφα. Περίπου 20 φάκελοι έχουν κατατεθεί από τα 144 σπίτια και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Το σύστημα αιτήσεων για τις 8.000 ευρώ, που αφορά σε επιχειρήσεις, δεν έχει ακόμα ανοίξει», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν ξεμπαζωθεί, τα σπίτια έχουν βασικά καθαριστεί, αλλά ακόμα υπάρχουν περιοχές που δεν φτάνει αυτοκίνητο και η δουλειά γίνεται μόνο με τα χέρια. Το νηπιαγωγείο λειτουργεί προσωρινά σε άλλο χώρο. «Αναμένουμε από το υπουργείο Υποδομών την έγκριση των πιο μεγάλων έργων για τη διόρθωση των δρόμων, του γηπέδου, τις παρεμβάσεις στα ρέματα κ.λπ.», συμπληρώνει ο κ. Παπακαλοδούκας. Επίσης, δεν έχει ακόμα καθαριστεί το λιμάνι του νησιού, δεν έχουν ανασυρθεί τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε πόσα έπεσαν στη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή