Αντιδράσεις για την τοποθέτηση Τουσκ από Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά

Αντιδράσεις για την τοποθέτηση Τουσκ από Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ενόχλησή τους για την τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό έθεσαν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες, τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης όσο και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά. Οι δηλώσεις του κ. Τουσκ –έκανε λόγο για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων για τις χώρες της Ε.Ε.– ήρθαν σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου αυξάνονται διαρκώς, δημιουργώντας «ασφυξία» στην ελληνική πλευρά.

Ο κ. Μητσοτάκης, που βρέθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στο θέμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η Ν.Δ. έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχει παραμόρφωση του θέματος μέσα από «εθνικούς φακούς», υποστηρίζοντας πως η πρόταση Τουσκ είναι λάθος. «Και είναι λάθος, όχι μόνο επειδή η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων –με ελάχιστες εξαιρέσεις– λειτουργεί, αλλά και επειδή η Ευρωπαϊκή Eνωση στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης». Ο μόνος τρόπος να εκφράζουμε εμπράκτως αυτή την αλληλεγγύη «είναι μέσω ενός δίκαιου και αναλογικού επιμερισμού της κοινής μας ευθύνης», πρόσθεσε στη δήλωσή του. Το μείζον αυτό θέμα τέθηκε και στο τετ α τετ που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη Γερμανίδα καγκελάριο Aγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στο επίκεντρο της σύντομης συνομιλίας τους την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του κανονισμού του Δουβλίνου προκειμένου να γίνουν ενιαίοι οι κανόνες χορήγησης ασύλου στην Ε.Ε. Παράλληλα, υπογράμμισε και την ανάγκη να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία οι παράνομοι μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ, που σημειωτέον έχει ταχθεί υπέρ της ποσόστωσης, συμφώνησε, δεσμευόμενη πως θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Με σκληρή γλώσσα μίλησε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη σύνοδο των Σοσιαλιστών. Η κ. Γεννηματά, που το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις επαφές της με τους Σοσιαλιστές ηγέτες, έκανε λόγο για παραβίαση των Συνθηκών από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, που, όπως είπε, αντί να αποτελεί τον θεματοφύλακα των Συνθηκών και να «διασφαλίζει την εφαρμογή τους», τις υποσκάπτει με τις προτάσεις του. Η κ. Γεννηματά, χρησιμοποιώντας σαφώς υψηλούς τόνους, μίλησε για «σοκ» που «μας βρίσκει απέναντι», εκφράζοντας τη στήριξή της στα όσα υποστήριξε τόσο ο αρμόδιος Ελληνας επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρ.Τίμερμανς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή