Πεδίο σύγκρουσης το μεταναστευτικό για τα κράτη-μέλη

Πεδίο σύγκρουσης το μεταναστευτικό για τα κράτη-μέλη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έβγαλαν τα μαχαίρια τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς συζητούσαν πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια νέα μεταναστευτική κρίση. Αυτό που έγινε προφανές είναι ότι δεν υπάρχει χάσμα μόνον ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Δύσης και της Ανατολής, αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους θεσμούς, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να εκφράζει αντίθετη άποψη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το ποια θα έπρεπε να ήταν η αντιμετώπιση του θέματος.

Οι ηγέτες δεν έκαναν ιδιαίτερη πρόοδο κατά τη διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης, όπου συζητήθηκε το ζήτημα, αλλά μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να έχουν γίνει κάποια βήματα, ενώ ο στόχος παραμένει να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. «Η συζήτηση χθες βράδυ δεν ήταν τόσο δραματική, αλλά περισσότερο μια ανταλλαγή απόψεων», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χθες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, καθώς θέλησε να ρίξει τους τόνους των προηγούμενων ημερών. Οι τόνοι είχαν ανεβεί επικίνδυνα ανάμεσα στους δύο θεσμούς, όταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου σε σημείωμά του προς τους αρχηγούς των κρατών-μελών είχε χαρακτηρίσει την πρόταση της Επιτροπής για μόνιμη μετεγκατάσταση «ιδιαιτέρως διασπαστική» και «αναποτελεσματική», για να πάρει τη σκληρή απάντηση του επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλου ότι βρίσκει την πρόταση του κ. Τουσκ «αντιευρωπαϊκή» και «απαράδεκτη».

Xάσμα απόψεων

«Γνωρίζω τον Ντόναλντ Τουσκ για δεκαετίες, δεν είναι αντιευρωπαίος, αλλά αντιθέτως πολύ Ευρωπαίος», είπε ο κ. Γιούνκερ για να λήξει το άσχημο κλίμα ανάμεσα στους δύο θεσμούς. Ομως το χάσμα των απόψεων παραμένει, με τον κ. Τουσκ να συνεχίζει να υποστηρίζει την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού μετεγκατάστασης, ακόμα και χθες μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. «Παρόλο που ο μηχανισμός μετεγκατάστασης ήταν επιτυχημένος (92% των ανθρώπων που μπορούν να πάρουν άσυλο έχουν ήδη μετεγκατασταθεί), ακόμα και το 100% να είχε μετεγκατασταθεί, αυτό θα αντιστοιχούσε μόνο στο 2% όλων των μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο, αποδεικνύοντας ότι το σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό», είπε.

Για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης ήταν επιτυχία. «Περισσότερο από το 85% έχουν μετεγκατασταθεί, είναι μικρό νούμερο, αλλά είναι αυτό που είχαμε υποσχεθεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί 35.000 άνθρωποι προκαλούν τόσο έντονα συναισθήματα. Η Ε.Ε. είναι πιο δυνατή και μπορεί να τους απορροφήσει, πρέπει να ηρεμήσουμε και να μην έχουμε τόσο έντονα συναισθήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης, όμως, ήταν έντονη, με την πλειονότητα των κρατών-μελών –Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο– να υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις στην αλληλεγγύη, στηρίζοντας την πρόταση της Επιτροπής. Η καγκελάριος της Γερμανίας, ακόμα και πριν από τη συνάντηση, είχε πει ότι η πρόταση του Ντ. Τουσκ «δεν είναι αρκετή» και ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να δείξουν αμοιβαία στήριξη. «Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη στη διαχείριση των συνόρων, αλλά χρειαζόμαστε και αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε.», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική αλληλεγγύη.

Από την άλλη, οι τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι χώρες του Βίσεγκραντ –η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία– υποστήριξαν θερμά την πρόταση του Πολωνού Τουσκ, καθώς δεν δέχονται πρόσφυγες στα εδάφη τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή